Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 12:20

  Μπόνους εκκίνησης 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Μπόνους εκκίνησης 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Επιπλέον έργα προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή του 2021 η Ελλάδα, μετά την Συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση της προκαταβολής που θα δοθεί στα κράτη μέλη με την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το 10% στο 13%.

  Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό ,η προκαταβολή που θα έπαιρναν τα κράτη μέλη μόλις εγκρίνονταν τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αντιστοιχούσε στο 10% των εγκεκριμένων επιδοτήσεων του Ταμείου και θα εκταμιεύονταν μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο. Τούτο δε, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των έργων από τα κράτη μέλη έργων ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Οικονομικών μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

  Από τα 16,4 δισ. ευρώ που αποτελούν τις καθαρές επιδοτήσεις από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα ανάμενε ως προκαταβολή το 10%, δηλ. 1,64 δισ. ευρώ, μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Με την νέα συμφωνία που έγινε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, η προκαταβολή αυξάνεται ως ποσοστό στο 13% των 16,4 δισ. ευρώ δηλαδή 2,132 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή 492 εκατ. περισσότερα απ' ό,τι υπολογίζονταν αρχικά.

  Το ποσό που εξασφαλίζει η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της και είναι το αναλογικά υψηλότερο που δίνεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

  Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την υλοποίηση του της προγράμματος πριν το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς πάρει την τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες. Ο στόχος είναι να υπάρχει χρόνος να πετύχουμε την απορροφητικότητα του 100% μέχρι και το 2026, οπότε και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Τα έργα με τα οποία θα ξεκινούσε το ελληνικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτούνταν με εθνικούς πόρους, με την προοπτική μόλις εκταμιεύονταν η προκαταβολή των 1,64 δισ. να βρίσκονταν σε φάση υλοποίηση έργα ισόποσου προϋπολογισμού.

  Μεγαλύτερη προκαταβολή, περισσότερα έργα

  Στο πιο ουσιαστικό μέρος όμως, με την αύξηση της προκαταβολής κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ δίνεται το περιθώριο να ξεκινήσουν ακόμη περισσότερα έργα, που θα φέρουν πιο "μπροστά" την υλοποίηση του όλου προγράμματος. Ήδη, με βάση ίσχυαν πριν λίγες μέρες, είχε επιλεγεί ένας αριθμός εμβληματικών έργων, που είχαν πάρει την έγκριση των Βρυξελλών, τα οποία θα άρχιζαν να εκτελούνται από τις αρχές του 2021. Πλέον, με την αύξηση της προκαταβολής, θα πρέπει να επιλεγεί άλλος ένα αριθμός έργων τα οποία θα τοποθετηθούν για υλοποίηση στην εκκίνηση του επόμενου χρόνου.

  Τα έργα αυτά θα προκύψουν από το ξεκαθάρισμα των 200 έργων και των 60 μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η Ελλάδα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

  Με δεδομένο ότι η εφαρμογή τους θα γίνει κατ' αρχήν με εθνική χρηματοδότηση, η επιλογή θα πρέπει να εκπληρώνει μια σειρά από κριτήρια, με πρώτα την ετοιμότητα των έργων το ύψος του προϋπολογισμού, τον ορίζοντα υλοποίησης και τον οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Όσα πληρούν αυτά τα κριτήρια και είναι συμβατά και με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, θα προστεθούν από την αρχή του χρόνου στην λίστα με αυτά με τα οποία που θα τρέχουν μέχρι να έρθει και η προκαταβολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ