Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 11:30

  BNP Paribas: Δημοσιονομική πολιτική, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΚΤ, τα μεγάλα "όπλα" της Ελλάδας το 2021

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και η "δύναμη" της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παραμένει αβέβαιη λόγω του ότι ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από το πότε θα σημειωθεί το ριμπάουντ στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά ομόλογα, όπως εκτιμά, η BNP χάρη και στο μεγάλο όπλο της ΕΚΤ, αλλά και των πόρων του Ταμείου, θα συνεχίσουν να σημειώνουν καλές επιδόσεις.

  Όπως σημειώνει η BNP Paribas,  η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι γεμάτη αβεβαιότητα το 2021, καθώς το πλήγμα της πανδημίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο στον τουριστικό κλάδο. Η μείωση των τουριστικών εισροών το καλοκαίρι του 2020 περιόρισε σημαντικά την ανάκαμψη του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο, το οποίο ήταν πολύ πιο αδύναμο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένοι δείκτες εμπιστοσύνης, ιδίως όσον αφορά τις προοπτικές ανεργίας, επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

  Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε για τη χρηματοδότηση του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας, λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Παρ 'όλα αυτά, το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό από μακροπρόθεσμη προοπτική, κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας.

  Με το ΑΕΠ να ανακάμπτει μόνο κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο, η Ελλάδα σημείωσε την πιο αδύναμη ανάκαμψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι, επισημαίνει. Στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ακόμη 12,1% χαμηλότερο από το επίπεδό του στα τέλη του 2019. Η πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών - που σχετίζεται με την πτώση της τουριστικής δραστηριότητας - συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας τις καθαρές εξαγωγές να αποτελούν σημαντικό "βαρίδι" στο ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές ανέκαμψαν πιο έντονα σε συνδυασμό με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Η ΒΝP τονίζει σε αυτό το σημείο πως η Κομισιόν εκτιμά πως η ύφεση της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 9%, ενώ το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμούς της τάξης του 5%.

  δφβ

  Κατά τη γαλλική τράπεζα, δεδομένου ότι η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η ανάκαμψή της θα μπορούσε να είναι ασθενέστερη από εκείνη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2021. Η κρίση του Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει πιο μακροπρόθεσμο πλήγμα στον τουριστικό τομέα, ακόμη και αν η πανδημία εξασθενήσει σταδιακά λόγω της κυκλοφορίας των εμβολίων.  Αυτό θα έχει εμφανείς συνέπειες για την αγορά εργασίας, όπως επισημαίνει.

  Στο πλαίσιο αυτής της εύθραυστης ανάκαμψης, η δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της δραστηριότητας το 2021, τονίζει η BNP Paribas. Ο προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων και νέες επιδοτήσεις για εταιρείες που προσλαμβάνουν μακροχρόνια άνεργους. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, από τις οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωφελημένος  (10,0%), μετά την Κροατία (12,1%) και τη Βουλγαρία (11,5%). Εάν ενσωματωθούν και τα δάνεια του Ταμείου, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει το διάστημα 2021-2026, πόρους ίσους του 17% του ΑΕΠ της.

  Παρά τη στήριξη της ΕΕ, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν μακροπρόθεσμα ανησυχητικά, σημειώνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σχετικά με τα ελλείμματα της Ελλάδας για το 2020 (6,9% του ΑΕΠ) και το 2021 (6,3%). Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 207,1% του ΑΕΠ το 2020 πριν μειωθεί στο 200,7% το 2021 χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

  Ωστόσο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές το 2021 χάρη στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και της χαμηλής τάσης του πληθωρισμού. Αυτό θα μειώσει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι καθαρές πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2020 (2,51% του ΑΕΠ) και το 2021 (2,43%) όταν το 2011 και εν μέσω της κρίσης χρέους του 2021 είχαν φτάσει στο 7,2% του ΑΕΠ στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης το 2011.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ