Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 16:00

  Σε ομόλογα και μετοχές, αλλά με όρια, η επένδυση των εισφορών του νέου επικουρικού

  Σε ομόλογα και μετοχές, αλλά με όρια η επένδυση των εισφορών του νέου επικουρικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ανώτατο πλαφόν σε ομόλογα και μετοχές θα μπει στην επένδυση των εισφορών υπέρ του νέου δημόσιου επικουρικού ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα από την 1η/1/2022.   Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξηγώντας πως θα τεθεί ένα όριο στο τι ποσοστό των εισφορών κάθε ασφαλισμένου θα επενδύεται σε ομόλογα και τι ποσοστό σε μετοχές.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως με βάση το κεντρικό σενάριο, το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά επενδύσεις σε ομόλογα και το χαμηλότερο σε μετοχές. 

  Επίσης, όσο αυξάνονται τα χρόνια ασφάλισης, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό των εισφορών που θα επενδύεται σε ομόλογα, ενώ αντίστροφα θα μειώνεται το ποσοστό των εισφορών που θα επενδύεται σε μετοχές.

  Την επένδυση των εισφορών θα αναλάβουν διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι -όμως- θα είναι πιστοποιημένοι. Οι διαχειριστές αυτοί θα δίνουν προσφορές  προς το δημόσιο - κεφαλαιοποιητικό ταμείο σε σχέση με τις αποδόσεις τις οποίες θα έχει η επένδυση των εισφορών του.

  Εξάλλου, θα παρουσιάζουν τα ρεκόρ των αποδόσεων τα οποία έχουν πετύχει στο παρελθόν, ενώ θα ξεκαθαρίζουν την αμοιβή την οποία θα λάβουν για αυτήν την επένδυση. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το ταμείο θα αποφασίζει αν θα επενδύσει μέσω του ενός ή του άλλου διαχειριστή τις εισφορές των ασφαλισμένων.

  Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνου Τσακλόγλου, το νέο ταμείο, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. 

  Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας από εποπτικές αρχές. Ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με το Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντί τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. 

  Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, η  εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι μακροπρόθεσμα  τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξασφαλίζουν υψηλότερες συντάξεις από το σημερινό (διανεμητικό) σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

  Σημειώνεται πως το νέο σύστημα θα αφορά:

  - Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας

  - Τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι)

  - Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών

  Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης κάθε νέου ασφαλισμένου θα μπαίνουν στον ατομικό του "κουμπαρά" και θα επενδύονται (αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων).

  Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον "ατομικό" του κουμπαρά τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη ή τον ίδιο (εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο). Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.

  Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. Συνεπώς, δεν θα εξαρτάται η επικουρική του σύνταξη από το δημογραφικό, δηλαδή από το πλήθος των εργαζομένων σε σχέση με το πλήθος των συνταξιούχων, αλλά από τις αποδόσεις των επενδύσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ