Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 20:26

  Κ. Χατζηδάκης: Σήμερα η πρόσκληση για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ

  Κ. Χατζηδάκης: Σήμερα η πρόσκληση για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα θα βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε, αποφασίστηκε να πωληθεί μειοψηφικό ποσοστό με αυξημένα ωστόσο δικαιώματα στο μάνατζμεντ, μέσω του διαγωνισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2021. 

  Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας νικελίου Λάρκο, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα μέταλλο που είναι απαραίτητη πρώτη ύλη για την αποθήκευση ενέργειας. Ο διαγωνισμός της Λάρκο βρίσκεται στη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με προθεσμία τις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, αλλά και η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης αερίου της Καβάλας. 

  Σε ό,τι αφορά τα πρότζεκτ του φυσικού αερίου που προάγουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει μέσω της ΔΕΠΑ τις πρώτες ποσότητες αερίου από την Κασπία μέσω του TAP σηματοδοτώντας την έναρξη του νότιου διαδρόμου. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ξεκινά ο αγωγός IGB, ενώ και ο σταθμός φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει μια νέα πύλη για την ευρύτερη περιοχή μέχρι την Ουγγαρία και την Αυστρία. 

  Α. Σιάμισιης: Η κρίση μας έδειξε τι πραγματικά έχει σημασία

  Στο ενεργειακό πάνελ που ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών θα συνεχίσει να καλύπτεται από υδρογονάνθρακες και στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος δίνει έμφαση στη μείωση του αποτυπώματος της κύριας δραστηριότητάς του. Η μετάβαση θα πάρει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί και επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, σημείωσε. 

  Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε "περίεργη" χρονιά το 2020 που οδήγησε στην επαναξιολόγηση των δραστηριοτήτων και στην εστίαση σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Η διοίκηση λόγω της κρίσης κλήθηκε να διαχειριστεί την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου, ώστε η πανδημία να μην εξελιχθεί σε ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα έπρεπε να υπάρξει διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης στα οικονομικά μεγέθη του ισολογισμού. Επίσης η κρίση έδωσε την ευκαιρία να επαναξιολογηθεί ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος ΕΛΠΕ συνεισέφερε σημαντικά βοηθώντας το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπου λειτουργεί.

  Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ πρωταγωνιστής στην ενεργειακή μετάβαση

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης τόνισε ότι η στρατηγική της ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τις νέες τάσεις που επικρατούν διεθνώς για τον ρόλο των utilities, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους πυλώνες της στρατηγικής της ΔΕΗ, δηλαδή την απολιγνιτοποίηση, την έμφαση στις ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση των δικτύων, την πελατοκεντρική εμπορική πολιτική και την ηλεκτροκίνηση. 

  Για την κρίση της πανδημίας ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι αυτό που αρχικά ήταν μια απειλή εξελίχθηκε σε καταλύτη για την αλλαγή σε διάφορους τομείς, την αλλαγή του τρόπου δουλειάς, την εξεύρεση νέων καναλιών επικοινωνίας και την υποστήριξη των πελατών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης της κοινωνίας με τη δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ για μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό.

  Thierry Grauwels (CFO ΔΕΣΦΑ): Επενδύσεις 0,5 δισ. ευρώ από τον διαχειριστή φυσικού αερίου

  Στις επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο CFO του ΔΕΣΦΑ Thierry Grauwels, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος εξ αυτών θα κατευθυνθεί για έργα μετάβασης από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ θα δώσει έμφαση σε έργα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

  Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύσεις στην κυκλική οικονομία

  Μεγάλος μέρος των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ κατευθύνεται στην κυκλική οικονομία ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και για την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων από ηλεκτροκίνητα. Ο CEO της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι η εταιρεία έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης για το μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων και του τρόπου λειτουργίας της. Παράλληλα, είπε ότι δεν υπήρξε επίπτωση στα έσοδα, λόγω της πανδημίας, ενώ και τα επίπεδα εισπραξιμότητας έχουν πλέον επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ