Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 16:31

  Από την αρχή του 2021 οι εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ - Δεδομένος 5ος και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

  Από την αρχή του 2021 οι εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ - Δεδομένος 5ος και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τις αρχές του 2021 θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς όλα τα κράτη μέλη και την Ελλάδα που θα μειώνει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Αυτό τόνισε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Απρίλιο θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία.

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς να υπολογιστούν τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του ταμείου παροχής εγγυήσεων έχουν φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6 δισ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές (5,35 δισ. ευρώ) και ασφαλιστικές εισφορές (700 εκατ. ευρώ) και 5,5 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής με τον τελευταίο, τον 4ο κύκλο, να έχει ενισχύσει επιχειρήσεις με 2,2 δισ. ευρώ.

  Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συνεχιστεί και κατά την έξοδο από την κρίση αφού όπως είπε θα παραμείνει η ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και μετά την σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας.

  Στο μεταξύ, τόνισε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα υλοποιηθεί κανονικά από τον Ιανουάριο ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η αγορά για να καλύψει την μείωση τζίρου του τετράμηνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος για την περίοδο που σίγουρα η λειτουργία της οικονομίας θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά.

  Η συζήτηση για το κούρεμα χρέους

  Σε ερώτηση σχετικά με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ΕΕ για κούρεμα δημοσίου χρέους με προστάτη την Ιταλία τόνισε ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει διευκολυνθεί σημαντικά από την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών για το 2020 . ''Η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί σίγουρα και το 2021 ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για το 2022'' είπε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να γίνονται πολλές συζητήσεις στα συμβούλια υπουργών αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πως θα καταλήξουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ