Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 07:31

  Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την πρόβλεψη για ύφεση 10,5% του ΑΕΠ

  Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την πρόβλεψη για ύφεση 10,5% του ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διατήρηση της πρόβλεψης για ύφεση 10,5% το 2020 επιλέγει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να ξεπεράσει με ασφάλεια το στόχο για ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ το 2021.

  Οι προβλέψεις που θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω την ύφεση για το 2020 υπάρχουν. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή αναθεώρησαν την ύφεση του πρώτου εξαμήνου από το 7,9% του ΑΕΠ στο 6,9% του ΑΕΠ και μαζί με την ύφεση κατά 11,7% διαμόρφωσαν την ύφεση για το εννεάμηνο στο 8,5%. Θεωρητικά αν είχαμε ένα άνοιγμα της αγοράς τώρα η ύφεση για το χρόνο θα ήταν πιο "ρηχή".

  Η πιο επίκαιρη αν και "παραδοσιακά" απαισιόδοξη  πρόβλεψη που κάνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση και δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη έχοντας ενσωματώσει και τις επιπτώσεις από το δεύτερο lock down είναι για φέτος ύφεση 10,1% του ΑΕΠ και οριακή ανάπτυξη 0,9% του ΑΕΠ το 2021. Τούτο βέβαια με δεδομένο ότι ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει ότι θα έχουμε και νέα lockdown τον επόμενο χρόνο.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδα εμφανίζονται σαφώς πιο αισιόδοξοι. Προβλέπουν και οι δύο ύφεση 9% του ΑΕΠ για φέτος και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ η ΕΕ και 5,6% το ΔΝΤ για το 2021. 

  Ωστόσο η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχει άλλη στόχευση. Προτιμά μια λίγο πιο βαθιά ύφεση για φέτος, ώστε να υπάρχει χρόνος και το σύστημα υγείας να ανασάνει, αλλά και η αγορά να ανοίξει σταδιακά, χωρίς τον κίνδυνο να ξανακλείσει από ένα νέο κύμα της πανδημίας. Δέχεται δηλαδή να "καούν", μέρος από τα 3,5 4 δισ. ευρώ που θα ήταν ο τζίρος των εορτών, ώστε μετά τις γιορτές και με την βοήθεια του εμβολίου που θα θέσει σε μόνιμη ύφεση την υγειονομική κρίση να υπάρξει μια πορεία σταθερά ανοδική.

  Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες, ότι μια λίγο μικρότερη ύφεση δεν θα σήμαινε πολλά για φέτος, αφού όλη η Ευρώπη θα κλείσει το χρόνο με βαριά ύφεση. Η επιστροφή όμως του προβλήματος μέσα στο 2021, και ειδικά στις αρχές του χρόνου, όταν δεν θα είχε προχωρήσει ακόμη ο εμβολιασμός, θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας έστω και με ρυθμό το 4,5% του ΑΕΠ , το οποίο όπως τόνιζαν είναι "σκόπιμα συντηρητικό". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ