Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 08:00

  Πρώτες "ανάσες" στις τράπεζες για την επομένη της εκπνοής των μορατόριουμ – Ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις του "Γέφυρα"

  Πρώτες "ανάσες" στις τράπεζες για την επομένη της εκπνοής των μορατόριουμ – Ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις του "Γέφυρα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις πρώτες "ανάσες" για την αντιμετώπιση της επικείμενης λήξης των μορατόριουμ πληρωμών, δίνουν στις τράπεζες οι πρώτες καταβολές των επιδοτήσεων του προγράμματος "Γέφυρα".  

  Με ποσό 9,9 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε χθες να επιδοτεί τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για την πρώτη φάση των πληρωμών  της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα "Γέφυρα", οι οποίες αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων.

  Οι δανειολήπτες αυτοί πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.

  Αυτή η  κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.

  Ήδη, ορισμένοι δανειολήπτες που ανήκουν στην πρώτη φάση, πλήρωσαν, μέσα στον Νοέμβριο, τη δόση του δανείου τους μειωμένη κατά την κρατική επιδότηση. Έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

  Όσον αφορά στους  δανειολήπτες που έλαβαν ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.

  Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με το πρόγραμμα "Γέφυρα" η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το ευαίσθητο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Παράλληλα, ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι κατάφεραν, εν μέσω πανδημίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα "Γέφυρα" δάνεια της τάξεως των 6 – 7 δις. ευρώ. 

  Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020, οι τράπεζες έχουν αναφέρει και τα ποσά των δανείων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "Γέφυρα". Ειδικότερα:

  -Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, περίπου το 40% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "Γέφυρα".

  -Οι αιτήσεις δανειοληπτών της Alpha Bank στο πρόγραμμα "Γέφυρα" ανέρχονται σε 44.000 και αφορούν δάνεια 2,7 δις. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,1 δις. ευρώ βρίσκεται τώρα σε μορατόριουμ πληρωμών.

  -Η Τράπεζα Πειραιώς επεξεργάζεται 32.000 αιτήσεις δανείων, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για το πρόγραμμα "Γέφυρα".

  -Τα δάνεια της Eurobank που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "Γέφυρα" ανέρχονται σε 1,3 δις. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 55% των δανείων που η Τράπεζα έχει θέσει σε αναστολή πληρωμής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ