Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 20:12

  ΔΝΤ: Άνοδος ΑΕΠ 5,7% το 2021 - Αγκάθι ο τουρισμός

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την πρόβλεψη πως η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9,5% και η ανάκαμψη του 2021 στο 5,7% περιλαμβάνει η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την 2η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδας. Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την έγκριση του πορίσματος από το Δ.Σ. του Ταμείου, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση είχε προβεί προ μηνός κατά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις ελληνικές αρχές (ΒΛΕΠΕ https://www.capital.gr/oikonomia/3485167/dnt-ufesi-9-5-fetos-kai-anakampsi-5-to-2021-2022  ).

  Το Ταμείο εκτιμά πως το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά θα γίνει νέα αποτίμηση το 1ο εξάμηνο του 2021. Συστήνει επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και αναφέρει ως μεγάλο αγκάθι το θέμα του τουρισμού που επηρεάζεται από την πανδημία, αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων.

  Ειδικότερα, επισημαίνει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο, μεσοπρόθεσμα με αντιστάθμισμα το Ταμείο Ανάκαμψης. "Παρ 'όλα αυτά, η υγειονομική κρίση προκαλεί μία άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα" καθώς και κινδύνους σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προσθέτει, εστιάζοντας στο πεδίο του τουρισμού αλλά και στη σημαντική επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών.

  Απευθύνει εύσημα για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στην πανδημία, "η οποία ήταν γρήγορη, αρκετά μεγάλη και κατάλληλα στοχευμένη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν".  

  Επισημαίνει μάλιστα πως εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες και κίνδυνοι, προτρέποντας τις αρχές να μην αποσύρουν πρόωρα τη στήριξη πολιτικής. Συστήνεται η διατήρηση των στοχευμένων μέτρων με καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου και δίνεται έμφαση στην αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF).

  Για τις τράπεζες, οι παρεμβάσεις στήριξης εκτιμάται πως πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά από πιο προσαρμοσμένες λύσεις για τους οφειλέτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Προτείνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα,

  Αποδίδονται εύσημα στις αρχές για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου χαιρέτισαν ιδιαίτερα την πρόοδο στους τομείς της ευελιξίας και του εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας, του επιχειρηματικού κλίματος, της ψηφιοποίησης και της πράσινης ανάπτυξης. Οι διευθυντές ενθάρρυναν περαιτέρω προσπάθειες για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τη συνέχιση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων.

  Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται φέτος στο 18,9% και στο 17,5% το 2021, το δημόσιο χρέος στο 208.1% του ΑΕΠ φέτος και στο 199.1% το 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα στο 6.8% του ΑΕΠ φέτος και στο 1.3% το 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ