Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 21:23

  "Ώρα μηδέν" για τις δηλώσεις αναστολών στις κλειστές επιχειρήσεις

  "Ώρα μηδέν" για τις δηλώσεις αναστολών στις κλειστές επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Κλείνουν σήμερα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργαζομένων σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις.

  Ο λόγος για τις δηλώσεις των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων (οι οποίες έκλεισαν στις 3 και στις 7 Νοεμβρίου) στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" και τις δηλώσεις των υπό αναστολή εργαζομένων στην υπηρεσία supportemployees.services.gov.gr.

  Εφόσον υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, οι εργαζόμενοι θα λάβουν, από το κράτος, την ειδική αποζημίωση 800 ευρώ. Επίσης, το κράτος θα καλύψει τις εισφορές τους επί του ονομαστικού μισθού. Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν μεν στους πληττόμενους κλάδους, αλλά παραμένουν ανοιχτές, οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι τους, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 7 Δεκεμβρίου. Οι δε αποζημιώσεις στους υπό αναστολή εργαζομένους των πληττόμενων ανοιχτών επιχειρήσεων θα καταβληθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

  Κατά τ΄ άλλα, "ανοιχτές" παραμένουν σημαντικές ακόμα προθεσμίες, δηλώσεων και αποζημιώσεων για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανά κατηγορία δικαιούχων. Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) μπορούν να κάνουν δήλωση έως 25 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές (Οκτωβρίου) τους θα γίνουν στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου.

  Για την ειδική κατηγορία καλλιτεχνών "λ1" (σ.σ. οι δικαιούχοι διασταυρώνονται, έτσι ώστε να μην έχουν λάβει από άλλη κατηγορία της ίδιας κοινής υπουργικής απόφασης τα 800 ευρώ, τα 600 ευρώ των επιστημόνων και τα 800 € της ΑΑΔΕ), οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

  Οι αποζημιώσεις σε καλλιτέχνες, ξεναγούς, τουριστικούς για το μήνα Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ύψους 534 ευρώ η καθεμία (σύνολο δηλαδή καταβλητέου ποσού στα 1068 ευρώ) θα καταβληθούν στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου.

  Την ίδια ώρα, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση (αφού ψηφισθεί η σχετική τροπολογία η οποία κατατέ με την οποία θα καθορίζονται οι όροι για την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης στους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ενίσχυση αυτή θα ανέλθει σε 400 ευρώ, δικαιούχοι θα είναι σίγουρα οι νέοι, δηλαδή όσοι πχ έχουν έως 5 έτη ασφάλισης, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι αυταπασχολούμενοι ιατροί, οδοντίατροι και γεωτεχνικοί.

  Στο ίδιο πλαίσιο των μέτρων άμεσης οικονομικής στήριξης λόγω κορονοϊού εντάσσεται και ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το μήνα Δεκέμβριο, το οποίο θα καταβληθεί στις 30 του ίδιου μηνός. 

  Αναφορικά με το Δώρο Χριστουγέννων, ο κος Βρούτσης έχει επισημάνει πως θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου. Η αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των υπό αναστολή εργαζομένων ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στη "Συν-Εργασία", θα καταβληθεί από το κράτος εντός Δεκεμβρίου.

  Τέλος, έχει εξαγγελθεί έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους ανέργους που έκλεισαν ένα χρόνο εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την 1η Μαρτίου του 2020 (και έτσι κατέστησαν "μακροχρόνια" άνεργοι), η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ