Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 08:48

  Πόρισμα Πισσαρίδη: Τα δύο σενάρια για το ΑΕΠ και το στοίχημα των ιδιωτικών κεφαλαίων

  Πόρισμα Πισσαρίδη: Τα δύο σενάρια για το ΑΕΠ και το στοίχημα των ιδιωτικών κεφαλαίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δύο σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και δύο περιόδους παρεμβάσεων την προσεχή 10ετία έως το 2030 περιλαμβάνει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάστηκε χθες στον Πρωθυπουργό και αναμένεται να δωθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

  Περιλαμβάνει την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 1,7% την προσεχή 10ετία χωρίς τις παρεμβάσεις που προτείνονται σε 20 πεδία και μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% του ΑΕΠ.

  Γίνεται σαφές πως αυτό θα καταστήσει αδύνατη την πραγματική σύγκλιση. Διαφορετικά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα προσεγγίσει το 81% του μέσου ότου της ΕΕ σε 10 χρόνια από τώρα.

  Επίσης, χωρίζει τις παρεμβάσεις σε δύο περιόδους. Στην πρώτη φάση αναμένεται σημαντική αναπτυξιακή δυναμική από:

  • Ευρωπαϊκούς και εθνικούς δημόσιους πόρους.

  • Επενδύσεις σε υποδομές.

  • Μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

  • Μόχλευση ιδιωτικών πόρων (π.χ. ΣΔΙΤ, Αναπτυξιακή Τράπεζα).

  • Μείωση ανεργίας και επενδυτικού κενού.

  Στην δεύτερη φάση όμως, όταν θα "τελειώσει" το Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ η αναπτυξιακή δυναμική θα πρέπει να προκύπτει κυρίως από ιδιωτικούς πόρους. Θα υπάρχουν λιγότεροι ευρωπαϊκοί πόροι, και αυξημένες απαιτήσεις αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους.

  Στοίχημα επίσης θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Και θεωρείται "κρίσιμης σημασίας να έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις ενδυνάμωσης της οικονομίας  κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας".

  Όπως αναφέρεται, σε περίληψη της μελέτης, το σχέδιο δράσεων που παρουσιάζεται στην Έκθεση έχει ως στόχο την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά ποσοστό της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία, κατά μέσο όρο.

  Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ετήσιας αύξησης της απασχόλησης κατά 1% και της ετήσιας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2,5%. Εάν επιτευχθούν αυτά, τότε το 2030 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης αναμένεται να ανέλθει στο 81% της ΕΕ (από το 67% το 2019) ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 7% (από το 17,2% το 2019).

  Επιπλέον, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια: οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 90%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 50,5%, από το 37,2% το 2019.

  Σημειώνεται πως η Επιτροπή Πισσαρίδη παρέδωσε την τελική της Έκθεση στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο, και Κώστας Μεγήρ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Αυτές είναι οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη - Παρουσιάστηκε η τελική έκθεση του σχεδίου ανάπτυξης για την οικονομία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ