Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Νοε-2020 21:00

  Η "αποστείρωση" του χρέους της πανδημίας και για την Ελλάδα, κεντρικό ζήτημα για την ΕΚΤ

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η δραματική αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με την στήριξη της ΕΚΤ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει υποχρεώσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να σχεδιάζουν ήδη ένα οδικό άξονα "αποστείρωσης" του που θα δρομολογηθεί ταυτόχρονα με την "απόσυρση" του Covid 19, μετά την ωρίμαση της μαζικής χρήσης των εμβολίων.

  Η αποστείρωση αυτή θα αφορά κατά βάση το κομμάτι του χρέους που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της χρηματοδότησης των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας.

  Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων, κινείται ανάμεσα σε σενάρια – περισσότερο ριζοσπαστικά – που αναφέρονται σε κάποιο είδος "διαγραφής" στο χρέος αυτό που θα αφορά προβλέψεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ και άλλα – περισσότερο ρεαλιστικά – τα οποία κινούνται στα όρια μακροπρόθεσμου "παγώματος" των υποχρεώσεων των χωρών. Το σενάριο αυτό του παγώματος των υποχρεώσεων συνδυάζεται με την παράλληλη "αφαίρεσή" από τον συνολικό υπολογισμού του χρέους σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης.

  Οι σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και συναντούν ισχυρά εμπόδια από ορισμένους Κεντρικούς Τραπεζίτες, της Βόρειας Ευρώπης, εντούτοις φαίνεται να "ωριμάζουν", αλλά ταυτόχρονα συνοδεύονται με "αλλαγές" περαιτέρω συγκεντροποίησης της δημοσιονομικής εποπτείας με παραχωρήσεις από την πλευρά των χωρών μελών μέρους των χώρων εθνικής ευθύνης…

  Για ορισμένες χώρες μέλη, όπως η Ιταλία αλλά και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι διαδικασίες αυτές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών επιβίωσης στην μετά Covid περίοδο.

  Τα σενάρια για την Ελλάδα

  Οι εξελίξεις αυτές αναμφίβολα θα επηρεάσουν και το ελληνικό χρέος και μπορούν- αν ευοδωθούν- να το συρρικνώσουν κατά 18 – 20 δισ. ευρώ ήτοι σχεδόν κατά 10% του ΑΕΠ (αναλόγως την μεγέθυνσης ή συρρίκνωσης του ΑΕΠ).

  Πάντως χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις "ζυμώσεις" αυτές οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr κινούνται βραχυμεσοπρόθεσμα στα όρια της συγκράτησης του δημόσιου χρέους στα επίπεδο των 338 – 340 δισ. ευρώ. Και στον στόχο αυτό συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τα χρήματα που θα χρειασθεί συνολικά το δημόσιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ύφεσης και της πανδημίας στην κρίση περίοδο από τα μέσα του 2020 μέχρι και τα μέσα στου 2021.

  Το χρέος αυτό χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά σε απόλυτους αριθμούς θα αυξομειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάλογα με τις πιέσεις που θα δέχεται η διαμόρφωση του ΑΕΠ.

  Σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης το χρέος βρίσκεται ήδη στα 363 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης στα τέλη του δευτέρου τριμήνου ήταν 334 δισ. ευρώ από 331 δισ. ευρώ το 2019.

  Με τα τρέχοντα μεγέθη του ΑΕΠ το χρέος από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 (μετά την απροσδόκητη και εν μέσω πανδημίας αρνητική αναθεώρησή του από την ΕΛΣΤΑΤ), αναμένεται σύμφωνα με την Κομισιόν να αγγίξει το 207% του ΑΕΠ καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ το διογκώνει ακόμα περισσότερο σαν ποσοστό του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ