Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 08:49

  Πού βρίσκονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

  Πού βρίσκονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πρόοδο στις δύο από τις τρεις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνει η έκθεση προόδου της Κομισιόν, ενώ για την τρίτη η καθυστέρηση που παρατηρείται δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.

  Πιο συγκεκριμένα η έκθεση διαπιστώνει ότι προχωρούν η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την πώληση των εταιρειών Εμπορίας και Υποδομών καθώς επίσης και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πεδίου της Νότιας Καβάλας για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

  Την ίδια στιγμή η πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ καθυστερεί και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από το Ταμείο, καθώς το περιβάλλον της αγοράς είναι αρνητικό.

  Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων, διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού στα μέσα του 2019.

  Σύμφωνα με την έκθεση εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ όλες οι επιλογές, ωστόσο μετά τη σημαντική πτώση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της επίπτωσης της πανδημίας στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Ταμείο έκρινε ως απαραίτητη την περαιτέρω καθυστέρηση στην επανέναρξη του διαγωνισμού.

  Για την πώληση της ΔΕΠΑ, οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2018 για τις Υποδομές και τον Ιανουάριο του 2020 για την Εμπορία και προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι διαδικασίες προχωρούν παρά την πανδημία. Αρχές Αυγούστου οι επενδυτές απέκτησαν πρόσβαση στο VDR της εταιρείας των Υποδομών, ενώ το ίδιο συνέβη στα τέλη Σεπτεμβρίου και για την Εμπορία.

  Στις 22 Οκτωβρίου η ΡΑΕ απεφάνθη για τις ταρίφες της περιόδου 2019 – 2022 δίνοντας ορατότητα στους επενδυτές για τα έσοδα της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή του αναπτυξιακού πλάνου για την περίοδο 2020 – 2024.

  Για την Εμπορία υπάρχει ένα εκκρεμές ζήτημα που αφορά στην δικαστική απόφαση που αφορά έναν βιομηχανικό πελάτη της ΔΕΠΑ (ELFE) στον οποίο επιδικάστηκε αποζημίωση που σχετίζεται με τους όρους της σύμβασης προμήθειας. Η ΔΕΠΑ έχει προσβάλει την απόφαση προσφεύγοντας στο Εφετείο.

  Η τρίτη ενεργειακή αποκρατικοποίηση αφορά στην παραχώρηση του εξοφλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση έως 50 έτη της υποδομής.

  Η φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε στις 19 Οκτωβρίου και εκδηλώθηκε επίσημο ενδιαφέρον από 3 σχήματα. Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός αναμένεται η έκδοση απόφασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα προσδιορίζει το πλαίσιο αποζημίωσης για το έργο και η οποία αναμένεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ