Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 08:34

  Στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Ανάκαμψης - Κρίσιμη η επιτυχία του λέει η Κομισιόν

  Στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Ανάκαμψης - Κρίσιμη η επιτυχία του λέει η Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το Σχέδιο Ανάκαμψης των 30 - 32 δις ευρώ έγινε σαφές χθες από την Kομισιόν ότι αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο για να διασφαλιστεί πως δε θα εγκλωβισθεί η χώρα σε χαμηλό ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και έτσι ότι θα υπάρξει επιστροφή στην ευημερία αλλά και διασφάλιση των πλεονασμάτων και της βιωσιμότητας του χρέους χωρίς να επαληθευτούν δυσμενή σενάρια.

  Από ελληνικής πλευράς, η κινητικότητα συνεχίζεται, με την αποστολή του πρώτου προσχεδίου στις Βρυξέλλες και με τις πρώτες ανακοινώσεις για το περιεχόμενό του να αναμένονται σήμερα.

  Από τη Δευτέρα ακολουθεί  -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό - η ανακοίνωση για το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη με τον ευρύτερο 10ετή σχεδιασμό και με ειδικά αναλυτικά κεφάλαια τομεακών παρεμβάσεων. Για το εν λόγω πόρισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους που ανακοίνωσε χθες ως μέρος της όγδοης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς  ενισχυμένης εποπτείας (το οποίο ξεκλειδώνει το πακέτο των δόσεων των 767 εκατ.) αναφέρει πως τα στοιχεία "υπογραμμίζουν τη σημασία της υλοποίησης της αναπτυξιακής ατζέντας που εκπονήθηκε από την "Επιτροπή Πισσαρίδη" και δημοσιεύθηκε από τις αρχές τον Αύγουστο του 2020". Επίσης, "υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από αυτή την άποψη".

  Δίνεται έμφαση στην αβεβαιότητα και στους κινδύνους που υπάρχουν κυρίως λόγω των αβέβαιων εξελίξεων της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της υγείας και εκτιμάται από την Κομισιόν πως μετά το νέο lockdown "η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το 2021".

  Βεβαίως, στο πακέτο εκθέσεων που ανακοινώθηκαν χθες, γίνεται σαφές πως τα μέτρα στήριξης αλλά και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

  Σε ειδική έκθεση για τον Προϋπολογισμό η Επιτροπή δίνει πράσινο φως στα μέτρα στήριξης. Σε ξεχωριστή έκθεση για τις "υπερβολικές ανισορροπίες" προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ειδικά στο πεδίο του χρέους, και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.  

  Επίσης προαναγγέλλει πως αλλάζει ο τρόπος εποπτείας και πλέον οι ανακοινώσεις για τις αξιολογήσεις ενοποιούνται στα πακέτα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

  Χθες, και το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προέβη σε προειδοποιήσεις, αναφέροντας τους 6 κινδύνους για την οικονομία αλλά και τους δύο καθοριστικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας το 2021: το τελικό ύψος της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και την εξέλιξη του υγειονομικού προβλήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ