Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 07:58

  Εβδομάδα τριπλών ανακοινώσεων για Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμό και πόρισμα θεσμών

  Σκυλακάκης Βουλη 10.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Μία εβδομάδα "αποκαλυπτηρίων" σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ξεκινά σήμερα. Ο προϋπολογισμός του 2021 οριστικοποιείται για να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή σε συνθήκες πρωτόγνωρης αβεβαιότητας, λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει η υγειονομική κρίση οι οποίες οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού "κουμπαρά" για παρεμβάσεις στήριξης.

  Παράλληλα η κυβέρνηση οριστικοποιεί ένα πρώτο κείμενο, 200 περίπου σελίδων, για το Σχέδιο Ανάκαμψης με στόχο να το στείλει στις Βρυξέλλες πιθανότατα την Τετάρτη. Περιγράφοντας το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

  Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες το δικό τους πακέτο πορισμάτων. Θα περιλαμβάνει και την όγδοη έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ο λόγος για μία έκθεση η οποία αναμένεται να είναι θετική και να τεθεί επί τάπητος στο EWG της 24ης Νοεμβρίου και στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου με στόχο να καταστεί εφικτή η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου "δόσεων" από τον ESM που δικαιούται η χώρα για το 2020.

  Ενισχυμένο αποθεματικό Covid

  Η κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στήριξης του 2020 (η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 δρομολογήθηκε μετά την δημοσίευση το Σαββατοκύριακο της σχετικής ΚΥΑ). Παράλληλα οριστικοποιεί το νέο Προϋπολογισμό επιλέγοντας, να δώσει ένα εργαλείο μεγάλης ευελιξίας για παρεμβάσεις στήριξης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ένταξη ενός μεγάλου έκτακτου αποθεματικού COVID στον νέο Προϋπολογισμό. Από αυτό θα μπορούν το 2021 να αντληθούν χρήματα, ούτως ώστε να καλύψουν τις δαπάνες για μέτρα στήριξης τα οποία θα χρειαστούν άγνωστο προφανώς ακόμα σε ποιο βαθμό και για πόσο διάστημα.

  Μία πρώτη εικόνα για την πορεία των "αντοχών" του προϋπολογισμού αναμένεται πώς θα υπάρχει σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Οκτώβριο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και η πληρωμή των δόσεων φέρεται να βελτίωσαν την εικόνα σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι πλέον ένας "χαμένος"  δημοσιονομικά μήνας.

  Οι υφεσιακές πιέσεις θεωρούνται δεδομένες και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να διασφαλισθεί ισχυρό αναπτυξιακό "ελατήριο" λόγω του εμβολίου, των μεταρρυθμίσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Και τούτο ώστε από πτώση του ΑΕΠ οριακά υψηλότερη του 10% φέτος να καταστεί εφικτή η επαναφορά σε ρυθμό ανάπτυξης περί το 5% και σε έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

  Το "αντίδοτο" θα είναι το εμβόλιο με τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών περί πιθανής διάθεσής του στην αγορά σε διεθνές επίπεδο σχετικά γρήγορα και αποτελεσματικά να διατηρούν τις προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Στην εν λόγω αλλαγή αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης

  Στο πεδίο του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης  ο βασικός στόχος είναι μια πολύ ισχυρή μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις καταστεί εφικτό.  

  Στο πεδίο των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κεφάλαιο", η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι διάχυτη σε όλα τα έργα και τα προγράμματα , αλλά προβλέπεται και ένα ξεχωριστό, εμβληματικό κομμάτι για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.  Σε αυτό σχεδιάζεται να διατεθεί το σκέλος των δανείων.

  Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θοδωρής Σκυλακάκης, από τα 32 δισ. Ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, τα 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (Πρόγραμμα React EU) και, από τα υπόλοιπα 30 δισ., ένα ποσό "γύρω στα 16-17 δισεκατομμύρια" είναι επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και τα υπόλοιπα είναι δάνεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ