Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Νοε-2020 08:00

  Πού θα κατευθυνθούν τα 6 δισ. ευρώ για ψηφιακά έργα

  Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Με το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να προορίζεται για ψηφιακές δράσεις, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης "αναγκάστηκε" να ξαναγράψει τη λεγόμενη "Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού", που πλέον περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μεγαλύτερα και μικρότερα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο. 

  Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιοποίηση των δημοσίων εγγράφων, προκειμένου οργανισμοί του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, Υποθηκοφυλακεία, Πολεοδομίες) να περάσουν από το χαρτί στο Big Data. Ακόμα, προβλέπεται η αξιοποίηση κονδυλίων για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα γίνει με επιδοτήσεις για ψηφιακές δαπάνες αλλά και με απευθείας χρηματοδοτήσεις, ειδικά για εφαρμογές 5G, σε κρίσιμους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, τα logistics και οι μεταφορές. 

  Από το "πακέτο" της Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν λείπουν και εμβληματικά έργα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση πολυκατοικιών με οπτική ίνα, αλλά και η δημιουργία ενός "Διαδρόμου 5G" στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος "EU 5G Corridors", που θα επιτρέπει την αυτόνομη κίνηση φορτηγών σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Το συγκεκριμένο έργο, κόστους περίπου 160 εκατ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία). 

  Βάρος θα δοθεί και στην εκπαίδευση για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία.

  Η λίστα με τα μεγάλα έργα υποδομών 

  Για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται τα πιο ώριμα έργα από τη λίστα με τις εμβληματικές παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται έργα-"κλειδιά", όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, οι επεκτάσεις Αττικής Οδού προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης και Ραφήνα, καθώς και η επέκταση Λεωφόρου Κύμης, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος και το τμήμα Κίσσαμος - Χανιά - Χερσόνησος του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Ακόμα, προκρίνονται και μια σειρά από οδικά και αντιπλημμυρικά έργα υπερτοπικού χαρακτήρα που έχουν προτείνει οι Περιφέρειες. Στην Αττική, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η χρηματοδότηση της β’ και γ’ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και διάφορα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αναζητηθούν και για την αγορά των 1.000 νέων λεωφορείων για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ και για την αγορά τεσσάρων νέων συρμών του Μετρό.

  Ο χωρικός σχεδιασμός περνά από το Ταμείο Ανάκαμψης 

  Το φιλόδοξο σχέδιο εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε τουριστικές περιοχές και νησιά μέσα σε τέσσερα χρόνια, και στο σύνολο της χώρας μέσα σε οκτώ χρόνια, βρίσκεται μέσα στις προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για κομβικό σημείο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς με το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση μπαίνει τέλος στις παρεκκλίσεις αρτιότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Για τον ίδιο λόγο, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο και για τις μελέτες που θα καθορίσουν τα όρια των οικισμών στο σύνολο της χώρας. 

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ