Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Νοε-2020 08:00

  Οι παρεμβάσεις σε απασχόληση, κοινωνική συνοχή, ψηφιακό μετασχηματισμό

  Οι παρεμβάσεις σε απασχόληση, κοινωνική συνοχή, ψηφιακό μετασχηματισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Παρεμβάσεις σε τρία πεδία, και συγκεκριμένα στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προβλέπει το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας.

  Ανά πεδίο ξεχωρίζει η παρέμβαση που αφορά τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου της αγοράς εργασίας (ήδη έχει παρουσιαστεί σε υπουργικό συμβούλιο "πρόπλασμα" εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ αναμένεται νομοσχέδιο κωδικοποίησης της εργασιακής νομοθεσίας), η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα συστήματα της αγοράς εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Κ" από κυβερνητικούς κύκλους, σε σχέση με το πρώτο πεδίο, δηλαδή εκείνο της απασχόλησης, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αγοράς εργασίας, αλλά και η μεταρρύθμιση όλων των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τόσο των παθητικών όσο και των ενεργητικών.

  Επίσης, στο ίδιο πεδίο, προβλέπεται η μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, μαθητείας αλλά και των ψηφιακών συστημάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

  Εξάλλου, προτεραιότητα αποτελεί και η αναβάθμιση των μηχανισμών διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

  Σε σχέση με το δεύτερο πεδίο των παρεμβάσεων, δηλαδή εκείνο της κοινωνικής συνοχής, το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την επισιτιστική βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τη στήριξη της πρόνοιας τόσο σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ όσο και τα παιδιά.

  Αναφορικά με το τρίτο πεδίο, δηλαδή τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα συστήματα της αγοράς εργασίας, αλλά και στα συστήματα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

  Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τομέα της κατάρτισης, το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ως προτεραιότητα την επανακατάρτιση, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων για δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού και των συστημάτων της πρόνοιας.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ