Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Νοε-2020 11:01

  Σταϊκούρας: Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Νο4

  Σταϊκούρας: Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Νο4
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησης των μέτρων στήριξης του Νοεμβρίου περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen.  Προανήγγειλε πως "τις επόμενες ώρες ή μέρες θα βγει η ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Νο4". Και τούτο ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα στο τέλος της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας και να εκταμιευθούν οι πόροι εντός του Νοεμβρίου.

  Για το επίδομα πετρελαίου είπε πως γίνεται προσπάθεια  η πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, "επιχειρούμε να γίνει μέσα στον Νοέμβριο", αλλά "τρέχουν παράλληλα πολλές άλλες πλατφόρμες".

  Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα επιδόματα αναστολών να παραταθούν και τον Δεκέμβριο. Ανέφερε όμως ότι ακόμα είμαστε ουσιαστικά στην πρώτη εβδομάδα της καραντίνας και πρέπει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

  Για το πρόγραμμα "Γέφυρα" είπε πως χθες  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε και εκτιμά πως στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

  Παραδέχθηκε πως "δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση των ενοικίων, δεν είδα μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην πλατφόρμα".  Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως το εν λόγω μέτρο τελικά θα αφορά μόνο στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πλέον "επανερχόμαστε στην υποχρεωτικότητα", η οποία προς το παρόν καλύπτει τον μήνα Νοέμβριο με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

  Για τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως την προσεχή Παρασκευή που θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός.

  Εξήγησε πως η τροπολογία για την αναστολή των επιταγών για 75 ημέρες δεν περιλαμβάνει μόνο τους κλάδους που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου, άνω του 50%. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη με υπουργική απόφαση να διευρυνθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, σημείωσε.

  Για τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν ήδη αποσταλεί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αλλά είπε πως αυτό θα αποφασισθεί αργότερα, προς το τέλος ρου χρόνου. Σε ερώτημα για μείωση τελών είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, αλλά τα δεδομένα λόγω της πανδημίας αλλάζουν συνεχώς. Είναι στοιχείο προς αξιολόγηση το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν κλειστές επιχειρήσεις επιβαρύνονται επιπλέον και από τέλη κυκλοφορίας, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

  Για το 2021 περιέγραψε τα έκτακτα μέτρα όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, οι μειωμένοι ΦΠΑ κ.λπ. Και πρόσθεσε πως "κάποιες από αυτές τις μειώσεις προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να τις μονιμοποιήσουμε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ