Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 13:57

  Citi: Ο ισχυρός καταλύτης πίσω από την αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας από την Moody’s

  Citi: Ο ισχυρός καταλύτης πίσω από την αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας από την Moody’s
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Έκπληξη" χαρακτηρίζει η Citigroup την αναβάθμιση του rating της Ελλάδας στο Ba3 από τη Moody’s την Παρασκευή, κάτι που αποδεικνύει όπως επισημαίνει, ότι η τεράστια στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρωτοφανή αυτή κρίση, έχει αποτελέσει τον μεγάλο καταλύτη για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

  Η βελτίωση της θεσμικής ισχύος (καλύτερη φορολογική συμμόρφωση, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας), η θετική προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από τα άφθονα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το θετικό κλίμα των επιχειρήσεων και η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βελτιωμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όπως τονίζει η Citi.

  Η βαθμολογία της Moody’s ευθυγραμμίζεται τώρα με αυτήν της S&P και εξακολουθεί να απέχει τρεις βαθμίδες από το investment grade.

  Αυτή ήταν μια απροσδόκητη κίνηση αξιολόγησης, τονίζει η Citi, η οποία επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή στήριξη (μέσω του ελέγχου των spreads από την ΕΚΤ και των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ) είναι το κλειδί για την ποιότητα της πίστωσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους. 

  Όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, η διαδικασία αναβάθμισης της βαθμολογίας της Ελλάδας από τους οίκους η οποία ήταν σε ισχύ πριν από την πανδημία δεν έχει ανατραπεί χάρη στην άφθονη υποστήριξη πολιτικής - μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τις κρίσεις 2008-09 και 2010-11.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ