Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Νοε-2020 16:00

  Φορολογικά κίνητρα για "μετανάστες" του Brexit ετοιμάζει η κυβέρνηση

  Φορολογικά κίνητρα για "μετανάστες" του Brexit ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την υποδοχή "μεταναστών" του Brexit, αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Capital.gr, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική κυβέρνηση να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα ή να επεκτείνουν την υφιστάμενη παρουσία τους μετά την 1η/1/2021, όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της M. Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ και ασχέτως της έκβασης της συμφωνίας για το Brexit.

  Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για περίοδο μέχρι και δεκαετίας στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα θελήσουν να μεταφερθούν από το City στην Αθήνα, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά.

  Σημειώνεται ότι μήνες συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου για τους όρους του "διαζυγίου" έχουν περιορίσει μεν τις διαφορές, εντούτοις μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισ. ευρώ εάν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα της αλιείας, του ισότιμου ανταγωνισμού και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Τα τρία αυτά επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

  Καθώς η όποια συμφωνία για το Brexit δεν επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών και επιπλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει "αντίπαλον δέος" για το "πρώην" City του Λονδίνου (δεν διαφαίνεται ότι το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη θα αποτελέσουν το αποκλειστικό διάδοχο χρηματοπιστωτικό κέντρο με εκεί μεταφορά της έδρας των χρηματοοικονομικών κολοσσών του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου), η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κορυφαίες τράπεζες, όπως η HSBC που είναι η μοναδική ξένη τράπεζα που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα όταν όλες οι ξένες τράπεζες αποχώρησαν η μία μετά την άλλη, η Citigroup, η Deutsche Bank, καθώς και επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Nomura και άλλοι, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδρα στην Αθήνα και να ακολουθηθούν και από άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών.

  Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία που διαμορφώνεται και η οποία θα είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής Οικονομίας και για την προσέλκυση επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, τα φορολογικά κίνητρα που θα θεσπίσει η κυβέρνηση για να ισχύσουν από το νέο έτος θα είναι ανταγωνιστικά με αντίστοιχα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει και θα θέσει επίσης προς ψήφιση το θεσμικό πλαίσιο για τα οικογενειακά γραφεία (family offices) αλλοδαπών πολύ υψηλού πλούτου (high networth individuals), στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προσέλκυση επενδύσεων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων