Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 16:38

  Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα επιλεγούν οι επενδύσεις των 32 δισ. ευρώ

  Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα επιλεγούν οι επενδύσεις των 32 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στην τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων για το Πλάνο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως ανάφερε, η πρώτη φάση, με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (δηλαδή η περιγραφή πρωτοβουλίας, οι ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, οι στόχοι και τα ορόσημα). Είπε πως υπάρχει υπερκάλυψη 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, την οποία χαρακτήρισε ως εύλογη.

  Εξήγησε πως ακολουθεί η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής των έργων των προγραμμάτων (και από τους θεσμούς). Θα γίνει σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

  - Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων.

  - Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.

  - Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

  - Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου - 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τη γενικότερη πορεία προετοιμασίας. Τα χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας και υποβολής του Πλάνου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε, προβλέπουν κατάθεση προσχεδίου στις 15/11 και δημόσια διαβούλευση από τις 25/11 εως το τέλος του έτους.

  Η αναλυτική αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Η παρουσίαση στο Κοινοβούλιο προγραμματίζεται μέσα στον Ιανουάριο και η κατάθεση του Σχεδίου τον Φεβρουάριο του 2021.

  Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Όπως είπε τα βασικά στοιχεία αφορούν:

  1. Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.

  2. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.

  3. Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

  4. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ