Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 12:13

  Το "μήνυμα" της DBRS λίγα 24ωρα πριν τη... διπλή αξιολόγηση της Ελλάδας

  Το "μήνυμα" της DBRS λίγα 24ωρα πριν τη... διπλή αξιολόγηση της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Την Παρασκευή είναι η... ώρα των οίκων αξιολόγησης, καθώς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των πρώτων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπό της στο rating της Ελλάδας, έρχονται να δώσουν τις νέες ετυμηγορίες τους, μετά και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β’ τριμήνου καθώς και για την πορεία του τουρισμού το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα την οικονομία ενώ και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, κυρίως της ΕΚΤ, παραμένει τεράστια.

  Η αγορά δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τις DBRS και S&P την Παρασκευή, ούτε και από τη Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει πως δεν δίνει και ιδιαίτερη... σημασία στις ετυμηγορίες των οίκων αφού τα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν Investment grade έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν εδώ και μήνες στην εμπιστοσύνή τους για τις προοπτικές της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

  Ένα πρώτο μήνυμα για τις... προθέσεις της δίνει η DBRS σε note της για τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς), όπου αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει, από την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο όπου ο οίκος διατήρησε σταθερό το rating στο ΒΒ (low) αλλά άλλαξε τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές  –όπως εξάλλου έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι εκείνο το διάστημα– η πανδημία έχει οδηγήσει σε ευρεία οικονομική συρρίκνωση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες βαθιάς ύφεσης την τρέχουσα χρονιά. Το timing και η ταχύτητα της πιθανής ανάκαμψης από αυτό το σοκ είναι αβέβαια, και αυτό ακριβώς είναι που οδήγησε την DBRS λίγους μήνες πριν να αλλάξει τη στάση της για τις προοπτικές της Ελλάδας.

  Ωστόσο, στους έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το προηγούμενο review του οίκου έως και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έγκαιρη και ταχεία απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και έχει έως τώρα αποτρέψει τη δημιουργία μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρει.

  Η DBRS τονίζει πως τα εντυπωσιακά και πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να μειώσουν το "χτύπημα" της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ωστόσο συνεχίζει να αναμένεται ισχυρή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, κάτι που το εντείνει και η αδυναμία στον κλάδο του τουρισμού καθώς και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. 

  Την ίδια στιγμή, το timing της οικονομικής ανάκαμψης και, συνεπώς, οι προοπτικές του 2021, παραμένουν ασαφείς. Υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτει ο οίκος, ο δείκτης δημοσίου χρέους και το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να επιδεινωθούν, και η διάρκεια αυτής της επιδείνωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

  Τα "όπλα" της Ελλάδας

  Στην συνέχεια ο οίκος υπογραμμίζει πως η επιβεβαίωση του rating τα Ελλάδας στο "ΒΒ" αντανακλά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει ισχυρή δέσμευση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η Ελλάδα αναδύθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, τα οποία και συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός μεγάλου cash buffer.

  Ωστόσο, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι τεράστια στο 176,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 και τώρα αναμένεται να  αυξηθεί περαιτέρω. Το υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους περιορίζεται σε κάποιο βαθμό από την πολύ μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους και από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα "χέρια" του επίσημου τομέα της Ε.Ε.

  Επίσης, τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου περιλαμβάνονται πλέον στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Τα παραπάνω σχόλια του οίκου, δείχνουν πως οι πιθανότητες υποβάθμισης του rating της χώρας είναι χαμηλές καθώς στην αξιολόγηση του Απρίλιου ο οίκος είχε ήδη λάβει υπόψη την αβεβαιότητα και την ύφεση που δημιουργεί η πανδημία στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, οι αναλυτές αναμένουν ευρέως πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή καθώς ίσως είναι πολύ νωρίς για να μετατραπούν σε αρνητικές ή σε θετικές, κάτι που θα σήμαινε υποβάθμιση ή αναβάθμιση αντίστοιχα, και του rating προσεχώς.

  Οι οίκοι αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε υποβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους για κάποιες χώρες, όπως η DBRS την Παρασκευή η οποία υποβάθμισε την Γαλλία σε ΑΑ (High) ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές αυτές οι υποβαθμίσεις αφορούν κυρίως χώρες οι οποίες έχουν υψηλά ratings και το τριπλό "Α" υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

  Όπως εκτιμά μιλώντας στο Capital.gr o αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, Jens Peter Sοrensen, τόσο η DBRS και η S&P την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, όσο και η Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή της "βαθμολογίας" που δίνουν στην Ελλάδα καθώς είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια κίνηση λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη καθώς και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης καθώς και των πιθανών νέων lockdowns.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ