Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 11:54

  Θ. Σκυλακάκης: Σε περισσότερους το επίδομα θέρμανσης - Κάλυψη φυσικού αερίου, ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια

  Θ. Σκυλακάκης: Σε περισσότερους το επίδομα θέρμανσης - Κάλυψη φυσικού αερίου, ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αλλαγές – διεύρυνση στο επίδομα θέρμανσης, ώστε να καλύπτει και άλλα καύσιμα πέραν του πετρελαίου προανήγγειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την πορεία του Προϋπολογισμού.

  Για το θέμα ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως την άλλη εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης. Έγινε λόγος για βελτιώσεις με διεύρυνση των δικαιούχων.

  Για παράδειγμα αναφέρθηκαν στην επέκταση της παρέμβασης στο φυσικό αέριο γιατί τούτο, όπως είπαν, γιατί είναι δίκαιο αφού κερδίζει διαρκώς έδαφος. Δεν είναι σωστό οι πολίτες που έχουν κάνει αυτήν την επιλογή να μην έχουν στήριξη, αναφέρθηκε. Στο θέμα άλλων μέσων θέρμανσης (πχ ξύλο) αναφέρθηκε πως θέλει πολύ προσοχή λόγω των ρύπων.  

  Οι δικαιούχοι πως θα κρίνονται από τα εισοδηματικά κριτήρια και όχι από το είδος θέρμανσης, ανέφερε πηγή του ΥΠΟΙΚ.

  Επίσης, επισήμαναν  πηγές του ΥΠΟΙΚ πως αν χρειασθεί από τις εξελίξεις της πανδημίας θα λάβουμε μέτρα, αυτό θα συμβεί. Με δεδομένο πως η υγειονομική κρίση θα υφίσταται σε όρους πιέσεων στην οικονομία για τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τον Απρίλιο θα παραμένουν τα προβλήματα και μετά θα δούμε τις εξελίξεις, ανέφερε.

  Έκανε λόγο για συνεχείς βελτιώσεις στο πακέτο στήριξης, όπως για παράδειγμα με την Επιστρεπτέα νο4  που θα είναι εν μέρει επιδότηση και όχι δάνειο. Επίσης το 2021 επισημάνθηκε πως υπάρχουν και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης (στο σκέλος του React EU) αλλά και του SURE και άλλων εργαλείων.

  Τα μέτρα στήριξης θα αναπροσαρμόζονται διαρκώς με γνώμονα την πορεία της πανδημίας, ανάλογα θα προσαρμοστεί και η Επιστρεπτέα Νο4

  Για το θέμα των ενοικίων πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως ελπίζουν να ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες στα νέα δεδομένα της αγοράς.  "Ακούμε και εμείς την αγορά και αντιλαμβανόμαστε πολύ τις συνθήκες ειδικά για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται" ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

  Προανήγγειλαν επίσης οι ίδιες πηγές ρύθμιση από τις καταπτώσεις εγγυήσεων. Λόγω και της έντασής του που προκαλεί η  υγειονομική κρίση. Επισήμαναν πως έχουν ήδη προϋπολογισθεί.

  Ταμείο Ανάκαμψης

  Για το ταμείο ανάκαμψης ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως τώρα εξετάζονται ορόσημα, στόχοι αλλά και η ανάλυση κάθε έργου. Και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Έτσι χτίζεται το προσχέδιο. Απαιτούνται τουλάχιστο άλλες 2 φάσης: αξιολόγησης κάθε έργου  και προγράμματος από πλευράς "πράσινης" και για το αν δεν κάνουν "ζημία", αλλά και από πλευράς ψηφιακής. Ένα έργο μπορεί να είναι "μεικτό", δηλαδή για παράδειγμα 40% πράσινο και 100% ψηφιακό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

  Εκτίμησαν πως η 1η κατάθεση σχεδίου μπορεί να γίνει αρχές Νοεμβρίου. Αναφέρθηκαν και σε ανεξάρτητο σύμβουλο που θα βοηθήσει στον προϋπολογισμό που θα ενταχθεί. Γιατί αν υπάρχουν πχ υπερβάσεις κόστους αυτές δεν καλύπτονται, επισήμαναν εξηγώντας την ανάγκη για πολύ καλή προετοιμασία για να αποφευθεί απώλεια κονδυλίων και πιθανή ζημία για τα κρατικά ταμεία.   

  Πορεία εσόδων

  Για την αναφορά   σε καλή μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου από τον κ. Σκυλακάκης πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν πως η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο είναι καλή, χωρίς βεβαίως αυτό να προδικάζει κάτι.

  Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μόνο ήταν το 2019 350 εκατ ευρώ, ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Κατά συνέπεια δεν δημιουργεί ανησυχία η πτώση, επισήμανε. Επιπλέον υπήρχε και 2πλή δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, επισήμανε. Τον Αύγουστο υπήρχε αντίστοιχα υπέρβαση στόχου λόγω της τότε 2πλής δόσης πληρωμής φόρων. Το βασικό πλήγμα από την ύφεση θα φανεί στους φόρους κατανάλωσης, είπε η ίδια πηγή. Στο ΦΠΑ για το σύνολο του 2020 υπολογίζεται μία μείωση στα 3,3 δισ. ευρώ ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ