Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 20:00

  Διπλές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για προϋπολογισμό και "δόση"

  Διπλές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για προϋπολογισμό και "δόση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία fast track αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο σκέλος επιχειρείται να ολοκληρωθεί έως αύριο με τη συμφωνία για το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2021, αφού πρέπει να αποσταλεί έως τις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες με τη μορφή που προβλέπεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

  Διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν και διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών. Πάντα εξ αποστάσεως λόγω της υγειονομικής κρίσης.

  Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν ευρύτερη ατζέντα: την όγδοη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

  Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να δημοσιευθεί από την Κομισιόν σε έναν μήνα από σήμερα: δηλαδή λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Και τούτο προκειμένου να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου.

  Η κυβέρνηση επιθυμεί μία συμφωνία για τον νέο Προϋπολογισμό του 2021 που να αφήνει περιθώριο και για νέες παρεμβάσεις, αλλά και ένα  πόρισμα της Κομισιόν με θετικό πρόσημο. Και τούτο ώστε στη συνέχεια να λάβει τη σκυτάλη ο ESM και να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο "δόσεων" που δικαιούται να λάβει η χώρα εντός του 2020, το οποίο  - σύμφωνα με πληροφορίες - προς το παρόν επιχειρείται να τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα μέσω της αποπληρωμής χρέους.

  Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει θετικό πρόσημο και στην παρούσα αξιολόγηση (ανάλογο με το κλίμα που επικράτησε στην έβδομη αξιολόγηση που μόλις τελείωσε πολιτικά με την συζήτηση της στο Eurogroup της προηγούμενης δευτέρας κατά την οποία ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έλαβε εύσημα για την επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδος) και για το… επόμενο παράλληλο βήμα: το Σχέδιο Ανάκαμψης,

  Ο σχεδιασμός της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας καθώς και των πρωτοβουλιών οι οποίες από τον προηγούμενο Μαΐου έχουν ενταχθεί με ελληνική πρωτοβουλία στην ενισχυμένη εποπτεία πλέον αποκτούν ειδική σημασία. Και τούτο λόγω της σύνδεσης που υπάρχει μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με τα λεφτά του νέου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

  Τα σχέδια ανάκαμψης που θα καταρτίσει κάθε κράτος – μέλος, με βάση τα κείμενα των νομικών κανονισμών, απαιτούν πολύ συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ των συστάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων για μεταρρυθμίσεις και των επενδυτικών σχεδίων. Όπως επίσης απαιτείται και η τήρηση μιας σειράς από στόχους και αναλυτικά ορόσημα ούτως ώστε να εγκριθούν τα κονδύλια ακόμη και αν τα έργα με τα οποία συνδέονται έχουν προχωρήσει και έχουν κάνει δαπάνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ