Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 19:55

  Περί τα 10-11 δισ. δημοσιονομική "ένεση" σε 3 μήνες, άγνωστο πόσα θα... φτάσουν στον στόχο τους

  Περί τα 10-11 δισ. δημοσιονομική "ένεση" σε 3 μήνες, άγνωστο πόσα θα... φτάσουν στον στόχο τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Λεφτά "πέφτουν” ή τουλάχιστον πρόκειται να πέσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στην οικονομία με διάφορους τρόπους και πηγή/σημείο αφετηρίας τη δημοσιονομική πολιτική. 

  Είτε οι επιστροφές των αναδρομικών, είτε η επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε τα "τζάμπα δάνεια” με διάφορα είδη εγγυήσεων δημοσίου, είτε οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις στο μισθολογικό και μισθολογικό κόστος, τα χρήματα είναι περίπου 10 – 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. 

  Έτσι τουλάχιστον τα υπολογίζουν σε απόλυτους αριθμούς αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ στα οποία απευθύνθηκε το Capital.gr. 

  Kαι κατά πως φαίνεται δεν πέφτουν μακριά. 

  Το ερώτημα όμως που φαίνεται να διατρέχει την Ευρωζώνη μαζί και την Ελλάδα είναι αφενός αν αυτά τα ποσά είναι αρκετά για να κινηθεί έστω και στοιχειωδώς η οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου "πόσα τελικά από αυτά θα καταλήξουν” να τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε χώρα. 

  Για την Ελλάδα είναι βέβαιο -αυτή είναι η "οριζόντια” εκτίμηση στον τραπεζικό τομέα- ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων θα απορροφηθούν ταχύτατα στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά από όλα τα υπόλοιπα το μεγαλύτερο μέρος θα καταλήξει στην αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων και οφειλών προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

  Και ελάχιστο μέρος θα τροφοδοτήσει την καταναλωτική δαπάνη ή επενδυτικές δραστηριότητες...

  Σε σημαντικό επίσης βαθμό αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει την ενίσχυση του αποθεματικού μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει ο οικονομικός ορίζοντας του 2021...

  Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να διατρέχει πέραν της Ελλάδας ολόκληρη την Ευρωζώνη και προβληματίζει το πως η "δημοσιονομική” πολιτική τελικά "συμπληρώνει” την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής – και συνεχίζει - περισσότερα από 6 τρισ. ευρώ σε μία οικονομία της οποίας η διαπιστωμένα διαθέσιμη υπερβάλλουσα ρευστότητα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ (!). 

  Η βαθύτατη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον οικονομία σε συνδυασμό με την κρατική αδυναμία αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας μετά τον Μάρτιο, σε οριζόντια κλίμακα στην Ευρωζώνη, έχει προκαλέσει ισχυρές δυσλειτουργίες στην σχέση της νομισματικής με την δημοσιονομική πολιτική.          
  Με παρέμβασή της σήμερα (12/10) η Ιζαμπέλ Σνάμπελ μιλώντας εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, επισήμανε την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το πως οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την σημασία της "συμπληρωματικότητας” της δημοσιονομικής πολιτικής στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ήτοι στην πρωτοφανή παρέμβαση τόσο μέσω του PEPP, δηλαδή του έκτακτου προγράμματος αγορών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και των TLTROs III, ήτοι της με αρνητικό επιτόκιο τροφοδοσίας του τραπεζικού συστήματος. 

  Σύμφωνα με την κα Σνάμπελ, οι κυβερνήσεις πρέπει με την δημοσιονομική πολιτική τους στις σημερινές συνθήκες να αφήσουν στην άκρη προς το παρόν το θέμα του χρέους και να "τροφοδοτήσουν” την οικονομική δραστηριότητα άμεσα και με επάρκεια. 

  Η "συμπληρωματικότητα” αυτής της παρέμβασης είναι καθοριστική, όπως αναφέρεται, για να μπορέσει και η νομισματική πολιτική να αποκτήσει αποτελεσματικότητα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, θα κάνει ορατή την έξοδο από τον αποπληθωρισμό και την επιστροφή των ονομαστικών επιτοκίων σε επίπεδα ομαλής λειτουργίας της οικονομίας.   

  Το πρόβλημα όμως που φαίνεται να αντιμετωπίζεται πλέον αν και σε πολύ διαφορετικό βαθμό, τόσο στην νομισματική όσο και στην δημοσιονομική πολιτική (πέραν της επάρκειας του μεγέθους της τελευταίας), είναι το κατα πόσο αυτή φθάνει στην παραγωγική βάση της οικονομίας – μέσω της καταναλωτικής δαπάνης – και δεν φρενάρει λόγω της συγκυρίας και του φόβου της πανδημίας, στην "αποταμίευση” και την "αποθεματοποίηση”... 

  Για την Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο crash test, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι υπάρχουσες ανησυχίες θα οδηγήσει εκ νέου σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. 

  Και αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει αρχίσει να κρατάει ξύπνιους την νύχτα κάποιους στο οικονομικό επιτελείο... 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων