Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 15:30

  ΔΝΤ: Πολύ μεγάλο το πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό - Ανάκαμψη 6,8% στο τέλος του 2021

  ΔΝΤ: Πολύ μεγάλο το πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό - Ανάκαμψη 6,8% στο τέλος του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές στην Ελλάδα από περίπου 5% του ΑΕΠ  το α΄εξάμηνο του 2019 υποχώρησαν κατακόρυφα στο 0,6% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2020, υπολογίζει το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη πτώση ως αναλογία του ΑΕΠ ανάμεσα στις "εκτεθειμένες" στους εν λόγω κλάδους χώρες τις οποίες εξετάζει, δηλαδή την Πορτογαλία, τη Τουρκία, την Ισλανδία και το Μεξικό.

  Στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα (σ.σ. γίνεται διαδικτυακά λόγω πανδημίας), το Ταμείο αναφέρει ότι όλες οι χώρες αναμένεται να υποστούν μεγάλες μειώσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο, αλλά η επίπτωση είναι άνιση.

  Οι προοπτικές "είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό", ακόμη και αν είναι περιορισμένη σε αυτές η υγειονομική κρίση λόγω του φόβου των ταξιδιωτών για μετάδοση. Το ΔΝΤ εξηγεί ότι υπήρξε κατάρρευση εσόδων σε χώρες στις οποίες ο τουρισμός και οι μεταφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά  ότι αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητά τους.

  Ανάκαμψη το 2021

  Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που ανακοίνωσε προ ημερών στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα, περί συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 9,5% και εξειδικεύει την πρόβλεψή του για τα επόμενα χρόνια (είχε αναφερθεί σε μέση άνοδο του ΑΕΠ το 2021- 2022 κατά 5%).

  Εκτιμά λοιπόν ότι το 2021 η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1% (7,5% εκτιμά η κυβέρνηση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και 5,5% χωρίς αυτά), αλλά και ότι στο τέλος του2021 (τελευταία τρίμηνο) θα υπάρξει άνοδος ΑΕΠ 6,8%.

  Ωστόσο, επιμένει στην πρόβλεψή του για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το 1% μακροχρόνια (το 2025). Στο τέλος του 2020 η ύφεση υπολογίζεται στο 9,2%.

  Ο δείκτης τιμών υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει φέτος κατά 0,6% για να αυξηθεί κατά 0,7% το 2021, το εμπορικό έλλειμμα (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) θα αυξηθεί στο 7,7% του ΑΕΠ φέτος για να περιορισθεί μερικά στο 4,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία από το 17,3% το 2019 θα αυξηθεί στο 19,9% φέτος για να υποχωρήσει μερικά στο 18,3% το 2021.

  Η πορεία της ΕΕ

  Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι ανά την Ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 8,3% και η ανάκαμψη του 2021 θα φτάσει στο 5,2%. Γενικά προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από το πιο "βαθύ" σημείο της ύφεσης, ωστόσο παραμένει η αβεβαιότητα και ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι παντού ο ίδιος. Το Ταμείο δίνει σημασία στη στήριξη των επιχειρήσεων για την διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά και για τη διατήρηση της ρευστότητάς τους.

  Επισημαίνει ωστόσο ότι, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση, οι πολιτικές θα πρέπει να στραφούν προς την στήριξη της ανακατανομής της απασχόλησης από κλάδους που ενδέχεται να συρρικνωθούν μακροπρόθεσμα (τουρισμός) σε αναπτυσσόμενους τομείς (ηλεκτρονικό εμπόριο).

  Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μετάβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηριχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων μέσω επιδομάτων και επανεκπαίδευσης - προσανατολισμού. "Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις μεταφορές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο", αναφέρει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ