Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Οκτ-2020 16:00

  Επενδυτικό μπαράζ ξορκίζει την ύφεση

  οικονομία-αγορές-χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τους Νίκο Χρυσικόπουλο και Δήμητρα Καδδά

  Τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αρχίζει να εισπράττει η ελληνική οικονομία. Οι μεγάλες επενδύσεις όπως της Microsoft, το project για το Integrated Resort Casino ύψους 1 δισ. ευρώ που ανοίγει τον δρόμο για τη mega-επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό από τη Lamda Development, το εξαιρετικά σημαντικό έργο της Γραμμής 4, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, οι μεγάλες παραχωρήσεις, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων αλλά και τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα που βρίσκονται στα σκαριά, είτε μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις είτε μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που συμπληρώνουν το πολυετή πλάνο του Σχεδίου Ανάκαμψης, συνιστούν την πρώτη ένδειξη πως έχει βρεθεί το "αντίδοτο" στην ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και στην επενδυτική καχεξία που είχαν ήδη προκαλέσει τα μνημόνια.

  Επιπλέον εκπέμπουν –όπως εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη– το μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την "αλλαγή σελίδας" στην ελληνική οικονομία και εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη στη χώρα, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε χαμηλά δεκαετιών. Περαιτέρω, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

  Το επόμενο βήμα θα γίνει μέσα από την κατάθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κινητοποιεί έναν κύκλο πολλών νέων επενδύσεων – ειδικά στην ενέργεια και στις νέες τεχνολογίες, ενώ αποκαλύπτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα έως το τέλος της δεκαετίας. Διαμορφώνει έτσι έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια, με δεσμευτικά ορόσημα και στόχους, κάτι που ζητούσε επιτακτικά ο επιχειρηματικός κόσμος.

  Τα εύσημα

  Τα "διαπιστευτήρια" είναι συνεχή. Η σταθερή πορεία της χώρας επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την 7η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας, μέσα από τα εύσημα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο. "Επαινέσαμε τις ελληνικές Αρχές και τον συνάδελφό μας Χρήστο Σταϊκούρα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η πανδημία έπληξε την ελληνική οικονομία σκληρά, αλλά χάρη στη σκληρή και δύσκολη δουλειά των τελευταίων ετών, η χώρα μπορεί να στηρίζεται στην καλή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την εμπιστοσύνη που έχει ενσταλαχθεί από τη σταθερή επίτευξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

  Η ίδια εικόνα καθρεφτίζεται και στην σταθερά πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων. Διατηρούν ανέπαφη την πρόσβαση της χώρας στις αγορές για φθηνό δανεισμό και έτσι για την τροφοδότηση των μέτρων στήριξης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το 10ετές ομόλογο βρέθηκε κάτω του 0,90% ενώ το 15ετές πλησιάζει τα επίπεδα του 1% και η 5ετία πλέον έχει υποχωρήσει κάτω του 0,2%.

  Ανάλογα εύσημα διατυπώθηκαν και από τον συνήθη "κακό", από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την ολοκλήρωση προ ημερών της αποστολής του στην Αθήνα (αναμένεται το πλήρες πόρισμα τις επόμενες εβδομάδες). Απέδωσε εύσημα για την πρόοδο σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε πως παρά τη δυσχερή συγκυρία που προκάλεσε η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, "η Ελλάδα προχώρησε με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων".

  Αλλά και το Bruegel εκτίμησε ότι η Ελλάδα αυξάνει πλέον ταχύτατα τις δυνατότητές της για την υλοποίηση των επενδύσεων και άρα για την αξιοποίηση των χρημάτων από το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης. Εκτιμά τη δυναμική που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Προβλέπει πως θα φτάσει στο 60% στο τέλος του έτους, από 39% το 2019, μία επίδοση που είναι η 3η υψηλότερη ανά την Ε.Ε. μετά από αυτή της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

  Η μεγάλη ευκαιρία

  "Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η υγειονομική κρίση που διανύουμε είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι το πώς τη διαχειρίζονται οι χώρες ανά τον κόσμο, αλλά και το πόσο αντέχει η οικονομία τους" εξηγούν αρμόδια στελέχη.

  Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε πολύ καλά το πρώτο κύκλο υγειονομικής κρίσης. Σε όρους ΑΕΠ –παρά τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό– άντεξε σχετικά καλά εν συγκρίσει με τα άλλα κράτη. Επίσης, το έλλειμμα αυξήθηκε μεν αλλά δεν "εκτοξεύθηκε", παρά τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

  Το μεγάλο στοίχημα

  Οι πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, των υποδομών, της ενέργειας και όχι μόνο είναι ένα πρώτο βήμα. Για να διασφαλισθεί η αλλαγή πορείας όταν θα τελειώσει η πανδημία πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να γίνει πράξη η επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης. Δηλαδή της αναγκαίας προϋπόθεσης για σταθερή και μόνιμη μείωση των φόρων και των εισφορών.

  δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα είναι μακρύς. Η κτήση εμπιστοσύνης αρχίζει να γίνεται πράξη αλλά η διατήρησή της είναι πολύ κρίσιμη" αναφέρουν πηγές της αγοράς. Είναι τεράστια τα ποσά επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία είναι αναγκαία για να ξεπεράσει η χώρα το πλήγμα που άφησε πίσω της η κρίση αλλά και για να φτάσει το κοινοτικό μέσο όρο.

  Όπως αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία το κενό παγίων επενδύσεων στην Ελλάδα φτάνει ετησίως στο 7% του ΑΕΠ και σωρευτικά περί τα 130 δισ. ευρώ. Το 2019 η Ελλάδα κατατάσσεται ουραγός στην Ε.Ε. σε πάγιες επενδύσεις, με μόλις 11,4% του ΑΕΠ, σε σχέση με 21,3% μέσου όρου στην Ε.Ε.

  Οι εταιρικές επενδύσεις κινούνται διαχρονικά σε χαμηλό επίπεδο, όπως και οι ξένες άμεσες επενδύσεις. Προτείνει ως στόχο την άνοδο των συνολικών επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 12% και 37% περίπου αντίστοιχα, προς αυτά του 24% και 68%, δηλαδή προς τον μέσο όρο των άλλων μικρών ανοικτών οικονομιών της Ευρωζώνης. Εξηγεί πως σήμερα οι εταιρικές επενδύσεις συνιστούν μόλις στο 8% του ΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ