Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 19:07

  Οι 8 βασικοί άξονες χρηματοδότησης

  Οι 8 βασικοί άξονες χρηματοδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η πρώτη αποτίμηση για τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να διοχετευθούν οι χρηματοδοτήσεις από το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, τη νέα ΚΑΠ και από άλλες πηγές, θα περιλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη. Σε ειδικό κεφάλαιο για τους άξονες της Αναπτυξιακής Πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα την επόμενη 10ετία θα γίνεται εξειδίκευση κάθετων πολιτικών ανάπτυξης σε τουλάχιστον 8 πεδία.

  Τα βασικά πεδία περιλαμβάνουν: 

  1. Την πρωτογενή παραγωγή και διατροφή, με έμφαση στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και την εξαγωγική τους διείσδυση.
  2. Τη μεταποιητική βιομηχανία, με τόνωση του εξαγωγικού της χαρακτήρα και της μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, αλλά και με έμφαση στην αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων. 
  3. Τον τουρισμό, που, σύμφωνα με την Επιτροπή, αποτελεί τον μεγάλο "χαμένο" της υγειονομικής κρίσης και συστήνεται να δεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων (σχετική αναφορά υπάρχει στην αρχική εισήγηση της Κομισιόν τον Ιούλιο). 
  4. Τις υποδομές, με έμφαση στην ολοκλήρωση των μεγάλων δικτύων, ώστε η χώρα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στις διεθνείς ροές εμπορίου αλλά και ανθρώπινου κεφαλαίου, εκμεταλλευόμενη πληρέστερα τη γεωγραφική θέση της. 
  5. Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 
  6. Την αξιοποίηση των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.
  7. Τις μεταφορές, τόσο στο πλαίσιο του πλήγματος που δέχτηκαν από την πανδημία όσο και για την ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών.
  8. Τον πολιτισμό, με έμφαση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Στο τελικό σχέδιο θα προτείνονται και επιπλέον πηγές χρηματοδότησης του Σχεδίου Ανάπτυξης. Από δημόσιους ή ιδιωτικούς πόρους. Πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια και τον Αναπτυξιακό Νόμο, στην ενδιάμεση έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο περιλαμβάνεται ως ξεχωριστή υποενότητα ένα πλαίσιο από εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης που μοχλεύουν δημόσιους με ιδιωτικούς πόρους, όπως οι ΣΔΙΤ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης προτείνεται και ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτήσεων που στηρίζονται κυρίως σε ιδιωτικούς πόρους, όπως το "soft financing", τα ιδιωτικά funds (π.χ. venture capitals).

  Οι αλλαγές

  Η τελική Έκθεση θα έχει και προσθήκες και προσαρμογές στις προτάσεις του Αυγούστου, με βάση τα σχόλια που κατατέθηκαν στην Επιτροπή αλλά και τις αλλαγές που μεσολάβησαν. Θα αναλύει τα κύρια χαρακτηριστικά και τάσεις της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές διεθνείς τάσεις που θα επηρεάσουν τη μελλοντική της πορεία, τη γενική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η οικονομία ώστε να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, τις σημαντικότερες αγκυλώσεις που εμποδίζουν επί του παρόντος την αναπτυξιακή τροχιά και προτεινόμενες δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής. Επίσης θα προτείνεται και η διακυβέρνηση του σχεδίου ανάπτυξης.

  Η εν λόγω έκθεση αφορά εύρος 10ετίας και ένα μέρος της μπορεί να "ενταχθεί" στους στόχους του νέου Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό πακέτο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να δομηθεί με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, ορόσημα και προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα για να λάβει τα κονδύλια. Όπως έγραφε το Capital.gr τις προηγούμενες ημέρες, έχουν ήδη δοθεί οι "οδηγίες" από τις Βρυξέλλες για τις επενδύσεις που είναι καλό να περιλαμβάνει, με το 57% των κονδυλίων να πρέπει να καταλήξουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. 

  Συνέχεια

  Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει το έργο της πριν ξεσπάσει η πανδημία, με πρόεδρο τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, αναπληρωτή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα και συντονιστές τούς καθηγητές Δημήτρη Βαγιανό και Κωσταντίνο Μεγήρ. Ο κ. Βέττας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, προανήγγειλε την κατάθεσή της εντός των ημερών.

  Όπως εξήγησε, θα υπάρχει ανάλυση ανά τομέα της οικονομίας και το πώς αυτοί θα μπορούν να συνδεθούν με τη χρηματοδότηση που υπάρχει. Εξήγησε πως το κείμενο έχει ενσωματώσει πληροφόρηση και παρατηρήσεις που θα τροποποιήσουν σε κάποια πεδία το προσωρινό πόρισμα και πρόσθεσε πως πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν υπερβαίνουν τον κύκλο μιας κυβερνητικής θητείας, φέροντας ως παράδειγμα τη στροφή προς περισσότερη τεχνολογία, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, τη διασύνδεση της επένδυσης με την αγορά εργασίας.

  "Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ως χώρα κατά το οποίο ερχόμαστε από τρία Μνημόνια με υψηλό χρέος, υπάρχει στροφή προς νέες τεχνολογίες που μειώνουν παλαιού τύπου θέσεις εργασίας, αλλά και υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας", ανέφερε.

  Σημειώνεται ότι το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση του προσωρινού σχεδίου ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, έπειτα από δημόσιο διάλογο. Αυτό θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου. Προϋποθέτει συμφωνία ανά την Ε.Ε. για τους όρους του σχεδίου, κάτι που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό.

  Οι παράλληλοι άξονες της Κομισιόν

  Μία από τις εκκρεμότητες του Σχεδίου Ανάκαμψης ανά την Ε.Ε. (των κονδυλίων 750 δισ. ευρώ, που οδηγούν σε έως 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο πώς θα κατανεμηθούν οι επενδύσεις ανά πεδίο. Προς το παρόν, στις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν προ ημερών για να "διευκολύνουν" τα κράτη δεν υπάρχει καμία αναφορά.

  Μάλιστα, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτό μπορεί να ισχύσει μέχρι τέλος, καθώς, όπως αναφέρουν, υπάρχουν ενστάσεις από τον "Βορρά", αφού η αρχική πρόταση της Κομισιόν, που εκδόθηκε το καλοκαίρι, έδινε έμφαση σε τομείς (όπως ο τουρισμός) που εξυπηρετούν τα "συμφέροντα" κυρίως του Νότου.

  Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρότεινε ο σχεδιασμός των επενδύσεων να γίνει με συγκεκριμένη έμφαση στους τομείς που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, δηλαδή τον τουρισμό, τις μεταφορές, το λιανεμπόριο, την ενέργεια, τις κατασκευές και τον αγροδιατροφικό κλάδο, αλλά με τρόπο που να προάγει τους στόχους της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

  Μάλιστα, είχε προβεί σε μια κατανομή ποσών. Εκτιμούσε ότι, με βάση το πλήγμα που θα δεχτεί φέτος κάθε κλάδος και με την κλείδα κατανομής της Ελλάδας, θα πρέπει κατά προτεραιότητα τα κονδύλια να οδεύσουν στον τουρισμό (περίπου 7 δισ. ευρώ), στο λιανικό εμπόριο (περί τα 5 δισ. ευρώ), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (πάνω από 4 δισ. ευρώ), σε βιομηχανίες με μεγάλη ενεργειακή ένταση (περίπου 4 δισ. ευρώ), σε ψηφιακές επενδύσεις (περίπου 2,5 δισ. ευρώ), σε μεταφορές κάθε είδους, στις κατασκευές, στην υγεία και στον αγροδιατροφικό κλάδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020