Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 14:12

  "Τρύπα" 2,1 δισ. ευρώ φέτος στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης

  "Τρύπα" 2,1 δισ. ευρώ φέτος στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Δραματικές είναι οι συνέπειες της κορονο-κρίσης στα συνταξιοδοτικά Ταμεία φέτος, ενώ οι απώλειες αναμένεται να μετριαστούν εν μέρει το 2021.

  Αυτό προκύπτει από τις έως τώρα προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του e-EΦΚΑ (κύρια, επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ) και των μετοχικών ταμείων, αλλά και του ΟΑΕΔ, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη,  η αρνητική  απόκλιση στην εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού (πλην ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν καταγραφεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 2,168 δισ. ευρώ.

  Σε 1,508  δισ. ευρώ θα ανέλθει η αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία και σε 660 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ΟΑΕΔ.

  Πιο αναλυτικά, τα συνταξιοδοτικά ταμεία (e-ΕΦΚΑ, μετοχικά ταμεία) αναμένεται να έχουν φέτος έλλειμμα 487 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα 1,02 δισ. ευρώ (σ.σ. αρνητική απόκλιση 1,508 δισ. ευρώ).  

  Επίσης, ο ΟΑΕΔ αναμένεται φέτος να έχει έλλειμμα 190 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προέβλεπε πλεόνασμα 470 εκατ. ευρώ (σ.σ. αρνητική απόκλιση 660 εκατ. ευρώ).

  Το 2021 αναμένεται μερική μόνο ανάκαμψη από τη φετινή καθίζηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr, πως σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία (e-ΕΦΚΑ, μετοχικά) προβλέπεται πλεόνασμα 387 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 487 εκατ. ευρώ φέτος).

  Όσον αφορά τον  ΟΑΕΔ, προβλέπεται πως το 2021 θα υπάρχει έλλειμμα 379 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 190 εκατ. ευρώ φέτος).

  Η διεύρυνση της "τρύπας" στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι η μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες από την 1η Ιανουαρίου του 2021 (την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση), θα προκαλέσει τόσο μεγάλη μείωση (820 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), η οποία δεν θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης.

  Συνεπώς σωρευτικά, ο προϋπολογισμός των συνταξιοδοτικών Ταμείων και του ΟΑΕΔ αναμένεται να εμφανίσει οριακό πλεόνασμα της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ.

  Με άλλα λόγια, ο "κοινός" προϋπολογισμός των συνταξιοδοτικών Ταμείων και του ΟΑΕΔ αναμένεται να ισοσκελισθεί, ξεπερνώντας το προβλεπόμενο έλλειμμα  677 εκατ. ευρώ για  φέτος.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020