Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 12:16

  Fitch Solutions: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για Ελλάδα - Σε Ιταλία, Ισπανία η βαθύτερη ύφεση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά και η Fitch Solutions, μετά από ανάλογες κινήσεις που είδαμε από πολλούς διεθνείς οίκους, καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας στο β’ τρίμηνο, όπως φαίνεται, ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο όταν στην αρχή της πανδημίας η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η χώρα μας θα σημειώσει τη βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη λόγω του βάρους του τουρισμού.

  Έτσι, όπως σημείωσαν στελέχη της Fitch Solutions σε webinar για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 9%, από 10,4% που είχαν προβλέψει σε αντίστοιχο webinar στις αρχές Ιουλίου. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5,6% και ελαφρώς χαμηλότερα της πρόβλεψης του Ιουλίου και του 5,9%.

  Σημειώνεται πως η Fitch Solution αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων.

  Με βάση τις εκτιμήσεις της, τη βαθύτερη ύφεση φέτος στην ευρωζώνη θα σημειώσει η Ιταλία, στο 13,4% ακολουθούμενη από την Ισπανία της οποίας το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 12%. Η ανάκαμψη ωστόσο για την Ιταλία το 2021 αναμένεται να είναι η ισχυρότερη στην περιοχή και στο 9,2%, ενώ η Ισπανία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 6,8%.

  jn

  Όπως σημείωσε η Τιζιάνα Παπά, επικεφαλής αξιολογήσεων των χωρών της ευρωζώνης, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2020 (από 3,6% που προβλεπόταν τον Ιούλιο) ενώ το 2021 θα ανακάμψει κατά 4,4% (από 4% πριν).

  Αυτή η πτώση θα οφείλεται κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές, όπου η παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,8% το 2020 λόγω των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνονταν προ-πανδημίας.

  Οι αναδυόμενες αγορές θα χτυπηθούν επίσης ωστόσο λιγότερο έντονα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 2,1% φέτος (από 1,5% πριν), λόγω των lockdowns και της μείωσης των επενδύσεων της κατανάλωσης και του εμπορίου.

  Όπως πάντως τόνισε η κ. Παπά, τα χειροτέρα της κρίσης φαίνεται να είναι πίσω μας, με την ανάπτυξη να επιστέφει στο γ’ τρίμηνο. Οι μεταποιητικοί δείκτες PMI έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν ενώ και το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, το μομέντουμ αυτό είναι δύσκολο να διατηρηθεί και η ανάκαμψη θα είναι γεμάτη λακκούβες και άνιση, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας η οποία συμπίπτει και με την εποχική γρίπη, καθώς και των σημαντικών κινδύνων που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα όπως οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές και οι εξελίξεις με το Brexit.

  jh

  Ωστόσο, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική παραμένουν υποστηρικτικές και αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου της κλίσης. 

  Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8,1% φέτος (με ανάκαμψη 5,4% το 2021) και σύμφωνα με την Fitch Solutions, η συρρίκνωση 11,8% του β΄ τρίμηνου αποτέλεσε το ναδίρ για την οικονομία της περιοχής. Ωστόσο η ισχυρή ανάκαμψη του 2021 θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί και έτσι το 2022-2029 θα επιστρέψει σε ρυθμούς της τάξης του 1,7%. Όπως τονίζει, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα στηρίξει την ανάκαμψη στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αλλά δεν θα στηρίξει ιδιαίτερα την ανάπτυξη στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ