Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Σεπ-2020 10:49

  Σκυλακάκης: Απεύχομαι ένα δεύτερο lockdown αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω

  skylakakis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την ευχή να αποφευχθεί ένα 2ο lockdown το οποίο όμως, όπως είπε, "δεν μπορώ να το αποκλείσω" για την Αττική μετέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

  Σε αυτό το απευκταίο σενάριο είπε πως η οικονομία θα αντέξει και θα υπάρξει στροφή από τις χρηματοδοτήσεις στις άμεσες επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις, ενώ εκτίμησε πως, αν εφαρμοσθεί για 20 ημέρες στην Αττική, θα φέρει πλήγμα 1%-2% του ΑΕΠ, αναπροσαρμόζοντας την πρόβλεψη για ύφεση στο 10% από 8% που τώρα υπολογίζεται.

  Αναλυτικά, σε ερώτημα για το αν αντέχει η ελληνική οικονομία ένα 2ο lockdown απάντησε πως με βάση τα στοιχεία του 2ου τριμήνου, που υπήρξε απώλεια περί το 15% στο ΑΕΠ, "αν πάμε σε lockdown στην Αττική κάτι που απεύχομαι καθώς έχουμε ακόμα εργαλεία αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω τελείως σε αυτή την περίπτωση, δεν θα κρατήσει πολύ". Εξήγησε πως η Αττική είναι το 50% του ΑΕΠ και αν κρατήσει περίπου ένα εικοσαήμερο, δηλαδή είναι μισής διάρκειας από το προηγούμενο και αφορά στην Αττική, τότε οι επιπτώσεις θα είναι 1 με 2 μονάδες. Δηλαδή "εκεί που ελπίζουμε να είμαστε κοντά στο 8% σε ύφεση θα πάμε κοντά στο 10%" σε πτώση ΑΕΠ, είπε και εξήγησε πως αυτό το ποσό ύφεσης δεν είναι εκτός των ορίων και των αντοχών της οικονομίας.

  Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε όμως πως αυτό που απασχολεί πιο πολύ είναι η καθυστέρηση της ανάταξης της οικονομίας σε αυτό το δυσμενές σενάριο αφού "πολλές επιχειρήσεις που σηκώνουν κάπως κεφάλι και ισορροπούν θα τις ξαναχτυπήσει και εκεί θα χρειαστεί όχι πια ρευστότητα αλλά άμεση βοήθεια" ανέφερε. Εξήγησε επίσης πως σε αυτό το σενάριο "θα πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με τα πλάνα Ευρωπαίων σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις", εξηγώντας πως θα πρέπει να γίνει αίτημα έγκρισης άμεσων ενισχύσεων στην αγορά.

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε πως "έχουμε καταφέρει να κρατάμε από πολύ καλή επαφή με τις αγορές και να έχουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων". Επισήμανε πως η θέση της κυβέρνησης είναι πως προφανώς δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, αλλά όπως και την άνοιξη, "όταν έφτασε η ώρα της υγείας προστατεύσαμε την υγεία" και "προφανώς θα προτάξουμε και πάλι την υγεία. Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να κυλήσει σε μία ανεξέλεγκτη υγειονομική κρίση.

  Επιδοτήσεις με έγκριση ΕΕ

  Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως, για να στηριχθεί η αγορά σε αυτό το σενάριο, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή από εργαλείο ταυτότητας μπορεί να μετατραπεί σε  εργαλείο ενίσχυσης και ρευστότητας.

  Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία ημερομηνία που με βεβαιότητα θα τελειώσει η πανδημία, απάντησε σε ερώτημα επιχειρηματία, εξηγώντας πως αυτό συνδέεται με το πότε θα υπάρξει εμβόλιο.

  Εξήγησε σε ερώτημα για εξειδικευμένα μέτρα πως στην επόμενη Επιστρεπτέα "σκεφτόμαστε πώς σε κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα" μπορεί να υπάρξει ένα αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο,  έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση και όχι μόνο με ρευστότητα μόνο επαγγέλματα που πλήττονται.

  Ανέφερε πως σήμερα είναι προϋπόθεση για τη μη επιστροφή η απασχόληση πάνω από 20 εργαζομένων (χωρίς απόλυση για χρόνο), αλλά οι πιο πολλές επιχειρήσεις είναι πιο μικρές και έτσι "θα το δούμε από την αρχή αυτό το θέμα, θα τα δούμε όλα". Εξήγησε πως τα νέα μέτρα στήριξης "είναι συνάρτησή του τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά κρατάμε δυνάμεις για να μπορούμε να βοηθάμε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας με βάση αυτά που συμβαίνουν", κάθε φορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ