Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 22:00

  "Παράθυρο" ένταξης πληττόμενων μισθωτών στο νέο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων

  "Παράθυρο" ένταξης πληττόμενων μισθωτών στο νέο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Δυνατότητα  ένταξης στο νέο πρόγραμμα 6μηνης  επιδότησης εισφορών -μισθών για 100.000 ανέργους θα έχουν  όχι μόνο όσοι απολύθηκαν ακόμα   και  πριν ένα μήνα την εργασία τους αλλά και σε εκείνοι, των οποίων οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από  τροπολογία την οποία κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

  Συγκεκριμένα,  η τροπολογία αναφέρει πως "ο νεοπροσληφθείς κατά τη στιγμή της πρόσληψης του δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψη του".

  Μ' άλλα, λόγια, ένας εργαζόμενος ο οποίος έχασε τη δουλειά του το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου του 2020   (πχ γιατί έληξε η περίοδος "προστασίας", μετά από ένα μήνα αναστολής της σύμβασής του) μπορεί από την 1η Οκτωβρίου του 2020 να προσληφθεί ξανά σε επιχείρηση και να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών-μισθών. Επίσης η τροπολογία, σύμφωνα με την άποψη αναλυτών με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, αφήνει "παράθυρο " νέας πρόσληψης και για τους εργαζομένους, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή, καθώς αυτές οι συμβάσεις δεν θεωρούνται "ενεργές".

  Έτσι θα μπορούσαν πχ  υπό αναστολή  εργαζόμενοι του Σεπτεμβρίου να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης τον Οκτώβριο ως νεοπροσληφθέντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Επίσης η τροπολογία διευκρινίζει, σε σχέση με τις πρωινές ανακοινώσεις του κ. Βρούτση πως:

  "Ειδικά για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων  (σ.σ. που πρέπει να μείνει ο ίδιος για όποια επιχείρηση εντάξει ανέργους στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών -μισθών), λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας στην επιχείρηση κατά τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή, προσαυξημένες κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας. Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας ένεκα συνταξιοδότησης, θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου".

  "Οι διασταυρώσεις όλων των παραπάνω στοιχείων, κατόπιν, αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρήσεων -εργοδοτών πραγματοποιούνται απολογιστικά από το σύστημα "Εργάνη" με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του ΟΑΕΔ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών".

  Από εκεί και πέρα η τροπολογία (στην ίδια γραμμή με τις πρωινές ανακοινώσεις) προβλέπει και τους ακόλουθους όρους :

  - Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη".

  - Εάν η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, τότε επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί  του καθαρού μηνιαίου μισθού".

  - Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση  που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν,  αμειβόμενος εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή.

  - Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", αλλά ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

  - Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε  νέες προσλήψεις, θα πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι :

  α) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη  ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον  e-ΕΦΚΑ,

  β) θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας.

  - Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1.10.2020 και θα τρέχει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

  - Εάν η επιχείρηση – εργοδότης δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εκπίπτει του προγράμματος και καταβάλει η ίδια τις συνολικές για τους 6 μήνες αναλογούσες στο μηνιαίο μισθό πρόσληψης ασφαλιστικές εισφορές. Εάν πρόκειται για  εργαζόμενο που προέρχεται από τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια άνεργους στον ΟΑΕΔ η οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ  θα καταβληθεί από την ίδια την  επιχείρηση".

  Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επιδόματα αδείας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ