Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 12:05

  Π. Μυλωνάς: "Ρευστότητα υπάρχει, αλλά πρέπει να δοθεί όπου και όσο χρειάζεται"

  Π. Μυλωνάς: «Ρευστότητα υπάρχει, αλλά πρέπει να δοθεί όπου και όσο χρειάζεται»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στους σωστούς παραλήπτες στη σωστή στιγμή πρέπει να φτάσει η ρευστότητα από τις τράπεζες και τα κονδύλια για τις επιχειρήσεις, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist (24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση).

  Όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ, οι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να διοχετεύσουν στην πραγματική Οικονομία. "Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ. Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζες", είπε ο κ. Μυλωνάς.  Παράλληλα, δήλωσε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα είναι διαχειρίσιμο και εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά τα μέτρα να είναι απλά και όχι σύνθετα.

  "Μία από τις νέες προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για τις τράπεζες είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα κόκκινα δάνεια", είπε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας τη διπλή διάσταση του θέματος της παροχής ρευστότητας στην Οικονομία. Προαναγγέλλοντας μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, με την εφαρμογή μοντέλου μικροπροβολών, για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης που θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδος, ο CEO της ΕΤΕ είναι ότι η μελέτη σε 20.000 επιχειρήσεις διαπιστώνει πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.

  "Οι επιχειρήσεις προχωρούν παράλληλα σε προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων και χρειάζεται να ενισχυθούν για τη στήριξη της απασχόλησης. Είναι πολύ σημαντικό τα κονδύλια της κυβέρνησης να πάνε στις σωστές επιχειρήσεις, σε αυτές που έχουν την ανάγκη και στο βαθμό που την έχουν. Όχι να δώσουμε πολύ σε όσες δεν χρειάζονται. Είναι κρίσιμο το πόσο σωστά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις", είπε ο κ. Μυλωνάς.  

  Ο CEO της ΕΤΕ εκτίμησε ότι το πρόβλημα των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμο. "Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα αυτά. Εκτιμώ ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 60 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ", είπε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας τη συνεχή εγρήγορση των τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων. 

  Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε, πολλές φορές γίνονται γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα π.χ. στο δικαστικό σύστημα που φτάνει στα όριά του. Θα πρέπει να έχουμε γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά με μέτρα απλά και όχι σύνθετα, είπε ο CEO της ΕΤΕ, υποδεικνύοντας τον συνδυασμό ταχύτητας και απλότητας για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στην πράξη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ