Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 11:00

  Ρέγκλινγκ: Ανάγκη για επιτάχυνση του ΑΕΠ και για συνετή δημοσιονομική θέση – Κίνητρα για επενδύσεις

  Ρέγκλινγκ: Ανάγκη για επιτάχυνση του ΑΕΠ και για συνετή δημοσιονομική θέση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:44

  Της Δ. Καδδά

  "Πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM μιλώντας στο συνέδριο του Economist χαιρετίζοντας και την έκθεση Πισσαρίδη. Εκτίμησε πως, ανά την ΕΕ, το έλλειμμα θα φτάσει στο 10% φέτος και στο 5% του ΑΕΠ το 2021 και για την Ελλάδα είπε πως είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση.

  Αναλυτικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι αυτόματοι σταθεροποιητές υπολογίζονται περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου στο 10% του ΑΕΠ φέτος και περίπου στο 5% το επόμενο έτος στα κράτη – μέλη. Είπε, όμως, πως το τελικό ύψος του εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, την ανάκαμψη του 2021 και από το πόσο θα χρειασθούν κρατικές εγγυήσεις.

  Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ανέφερε πως η πανδημία επέφερε "μια επιπλέον και απροσδόκητη πίεση στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της χώρας". Επισήμανε πως η ελληνική οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία "λόγω του διογκωμένου τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, αλλά και του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων".

  Ο κ.  Ρέγκλινγκ είπε πως "η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού και κινητοποίησε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης για να μετριάσει το βάρος στους πολίτες και τις  επιχειρήσεις". Επισήμανε πως βοήθησε και η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ "αν και θα δούμε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες φέτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας".

  "Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και για να αυξηθεί η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση" ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. "Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Ελλάδας γνώρισε μεγάλη απώλεια κεφαλαίων και χρειάζεται πολλές επενδύσεις για να καλύψει αυτές τις απώλειες. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό επενδύσεων παραμένει πολύ πιο χαμηλά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, συγκρατώντας  τη δυνητική ανάπτυξη, είπε. Επισήμανε πως "αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες φιλικές προς την ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει κυρίως να στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της χώρας αντί να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη".

  Ανέφερε επίσης πως "πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και πρέπει να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις". Πρόσθεσε πως υπό αυτό το πρίσμα "αναγνωρίζουμε τα βήματα της κυβέρνησης για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για την άρση των διαρθρωτικών εμποδίων για την εκτέλεση του ΠΔΕ. Χαιρετίζουμε επίσης την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση "Πισσαρίδη" η οποία όπως είπε "προτείνει παρεμβάσεις για μία πιο ανοικτή οικονομία που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα".

  Κοιτώντας μπροστά, ο Regling εκτίμησε ότι μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και η παραμονή σε συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι είναι σημαντικά για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.

  Αναστολή του ορίου για το έλλειμμα και το 2021

  Η αναστολή του ορίου που είχε τεθεί για το πρωτογενές έλλειμμα -να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ- είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε για όλες τις χώρες, ένα μέτρο αναπόφευκτο.

  Σύμφωνα με τον Regling, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το 2021, η αίσθησή του είναι ότι όλοι θα συμφωνήσουν για την παράταση του μέτρου της αναστολής και το επόμενο έτος. Και αυτό γιατί η οικονομική παραγωγή θα έχει ακόμη χαμένο έδαφος να καλύψει. "Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, το 2021 θα έχουν μια καλή επανεξισορόπηση της ανάπτυξης, ωστόσο δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας του 2019 νωρίτερα από το 2022 και πιθανότατα προς τα τέλη του", είπε ο Regling.

  Ο αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου πως γίνεται συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όταν αυτό τεθεί εκ νέου σε πλήρη ισχύ, διότι έχει γίνει περίπλοκο και στηρίζεται σε μεταβλητές που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

  Ανήσυχος για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης

  Οι τράπεζες στην Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν πολύ μικρά κέρδη, σε κάποιες χώρες υπάρχουν πολλές τράπεζες, ενώ αναμένεται αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας της ύφεσης που επέφερε ο κορονοϊός, προειδοποίησε ο Ρεγκλινγκ.

  Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την παροχή πιστώσεων στην οικονομία και να περιορίσουν την ανάπτυξη. 

  Αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και το δημόσιο χρέος που είναι τώρα αναγκαίο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστροφή σε βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι δεν θα είναι εύκολη. 

  "Δεν πιστεύω ότι η επίδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022, το νωρίτερο", είπε.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ