Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Σεπ-2020 13:55

  Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στο Capital.gr: Δεν θα γίνει καμία έξωση - Ανοιχτή η επέκταση του προγράμματος "Γέφυρα"

  Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στο Capital.gr: Δεν θα γίνει καμία έξωση - Ανοιχτή η επέκταση του προγράμματος "Γέφυρα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:16

  Ο απεσταλμένος του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Δημήτρης Γκάτσιος, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, έθεσε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:

  Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος των 234 δισ. με τον κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Ο νέος νόμος θα προβλέπει πτώχευση με διαδικασία-εξπρές για τα χρέη που δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης χρέους; Θα υπάρξει κύμα πλειστηριασμών; Θα είναι σε θέση ο ιδιωτικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα να λύσει το θέμα των εξώσεων ή οι εξώσεις θα διενεργούνται απλά από ιδιώτη και όχι από το κράτος; Ποια θα είναι η προστασία για την πρώτη κατοικία; Υπάρχει πρόβλεψη να επεκτείνει η κυβέρνηση το πρόγραμμα "Γέφυρα” για τη στήριξη των δανειοληπτών;

  Η απάντηση του πρωθυπουργού:

  Το πρόγραμμα "Γέφυρα” έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Όπως ξέρετε είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί για εννέα μήνες στεγαστικά-επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό. Δηλαδή να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν τα δάνειά τους "κοκκινίσουν”. Και εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του.

  Είπα χθες ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι θα πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά όπως ξέρετε αντιμετωπίζει συνολικά και ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του: Την πρόληψη, την έννοια της "οργανωμένης” χρεοκοπίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαγραφεί χρέη και υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Είναι μια πάρα πολύ τολμηρή πρωτοβουλία, διότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι ένας μεγάλος βραχνάς της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας.

  Με ρωτήσατε συγκεκριμένα, και νομίζω ότι κάνατε καλά γιατί πρέπει να εξηγηθεί αυτό, πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας ο οποίος θα πάρει στην κυριότητά του ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δεν θα γίνει καμία έξωση, θα το ξαναπώ, δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της παρέμβασης και δίνεται η δυνατότητα ο άνθρωπος που μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το επαναποκτήσει, αλλά θα μείνει στο σπίτι του. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες όπου άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία, και βρέθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι κάτι που δεν θέλουμε και δεν θα γίνει.

  Γίνονται πλειστηριασμοί; Βεβαίως και γίνονται. Αρκεί να μην αφορούν την πρώτη κατοικία. Πρέπει κάποιος επιχειρηματίας ο οποίος έχει, να δώσω ένα παράδειγμα, "φεσώσει" την τράπεζα, έχει βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό, έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, να βγει το εξοχικό του σε ένα ακριβό νησί σε πλειστηριασμό; Βεβαίως και πρέπει. Γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί η τραπεζική αγορά. Αλλά θέλω να τονίσω ότι έχουμε μια ιδιαίτερη φροντίδα για την πρώτη κατοικία και εσείς γνωρίζετε ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει λήξει, το είχε συμφωνήσει να λήξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση. Και εμείς έχουμε καταφέρει να το επεκτείνουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα καινούργιο πλαίσιο πιο τολμηρό, πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό στη θέση του. Πρέπει να θυμάστε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία ελάχιστοι έσπευσαν να μπουν. Αντιθέτως, το πρόγραμμα "Γέφυρα” έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Και μακάρι η ζήτηση να είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι προλαβαίνουμε το κακό. Βοηθάμε νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τον COVID να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μη φτάσουν στο σημείο να "κοκκινίσει" το δάνειό τους, όπου θα αντιμετωπίσουν μια διαφορετική μεταχείριση από τις τράπεζες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ