Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 07:48

  Τέλος στο "χαράτσι" για την είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

  Τέλος στο "χαράτσι" για την είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID – 19 που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται και η κατάργηση, από τον Οκτώβριο, του τέλους εισόδου ύψους 25%, που εδώ και τρία χρόνια επιβάλλεται στα νέα και καινοτόμα φάρμακα για να μπουν στην ελληνική αγορά και στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται.

  Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 42, με την προτεινόμενη διάταξη απαλείφεται η επιβάρυνση (entry fee, τέλος εισόδου) που προβλεπόταν κατά την κείμενη νομοθεσία ως προς τα φαρμακευτικά προϊόντα που αιτούνται την εισαγωγή του στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετική λίστα). Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρεται, λαμβάνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή στη θετική λίστα καινοτόμων φαρμάκων και να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε περισσότερες νέες θεραπείες, με αντίστοιχη μείωση της δαπάνης ένταξής τους στη θετική λίστα.

  Σημειώνεται πως το "χαράτσι" στα νέα φάρμακα είχε επιβληθεί το Σεπτέμβριο του 2017, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, με αιφνιδιαστική τροπολογία από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκαλώντας σαρωτικές αντιδράσεις στη φαρμακευτική αγορά. 

  Οι εταιρείες καλούνταν υποχρεωτικά να συμφωνήσουν με rebate (αναγκαστική έκπτωση) 25% για δύο χρόνια προκειμένου να αποζημιώνονται τα σκευάσματα που εισάγουν στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, το τέλος εισόδου δεν έφερε να αναμενόμενα έσοδα

  Οι αντιδράσεις

  Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ζητούσε επανειλημμένως την άρση των εμποδίων για την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, στα νέα φάρμακα και εμβόλια (και για τον COVID-19), και ειδικότερα του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, όπως επίσης και να αρθούν οι καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων φαρμάκων, με την ορθή και γρήγορη λειτουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

  Πρόσφατα δε και το PhRMA Innovation Forum που εκπροσωπεί καινοτόμες φαρμακευτικές είχε ζητήσει την ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα. Είχε επίσης υπογραμμίσει πως εντείνονται οι ανησυχίες περί μη έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπήρχαν αιτήματα που έχουν κατατεθεί ακόμα και πριν  δύο έτη, και αφορούν καινοτόμα φάρμακα και νέες ενδείξεις που έλαβαν έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές το 2017 και το 2018.

  Τι θα γίνει με τα γενόσημα

  Στην ίδια πράξη, στο άρθρο 33, προβλέπεται ακόμη πως η δαπάνη των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent) συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά εξαιρείται από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής (clawback) που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

  Όπως υπογραμμίζουν πάντως στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, τα οφέλη από την κατάργηση του τέλους εισόδου αντισταθμίζονται από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανακατανείμει τις επιστροφές του clawback από 90/10 σε 80/20. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτεται από το σύνολο των εταιρειών θα γίνει 80%. Το υπόλοιπο 10% που επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο θα αυξηθεί σε 20%.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ