Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 18:00

  Στα "σκαριά" παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τέλος του χρόνου

  Στα "σκαριά" παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τέλος του χρόνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

  Υπενθυμίζεται πως με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ τον Ιούνιο, προβλέφθηκε πως παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2020 η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών, οι οποίοι είχαν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα την 28η Φεβρουαρίου 2020.

  Έτσι, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης στους μη μισθωτούς του e-ΕΦΚΑ μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2019 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

  Ωστόσο, η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 δεν έχει προχωρήσει, ενώ δεν αναμένεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου προβλέψεις.

  Από αυτήν την άποψη στον e-ΕΦΚΑ προσανατολίζονται, πλέον, στην παροχή νέας παράτασης στην ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τουλάχιστον για ένα ακόμα μήνα (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου 2020), χωρίς να αποκλείεται για δύο ή ακόμα και τρεις μήνες (δηλαδή έως τις 30 Νοεμβρίου ή ακόμα και τις 31 Δεκεμβρίου), προκειμένου να ξεκαθαρίσει το "τοπίο" έως το τέλος του χρόνου.

  Εφόσον τελικώς αποφασισθεί η σχετική παράταση, όλοι όσοι είχαν ασφαλιστική ικανότητα έως και την 28η Φεβρουαρίου θα μπορούν να έχουν έως τέλος του χρόνου πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

  Από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 με βάση το δηλωτέο εισόδημα του 2018, θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, οι τελικώς βεβαιωμένες οφειλές όσων δεν πλήρωσαν ούτε τις κατώτατες εισφορές πέρσι.

  Οι οφειλές αυτές θα πρέπει να καταβληθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  Πληρώνοντας ένας οφειλέτης την 1η (επί συνόλου 5) δόση αλλά και τις τρέχουσες εισφορές του (καθώς και όποια άλλη υποχρέωση, όπως π.χ. τη δόση μίας ρύθμισης), μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.

  Σημειώνεται πως από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του 2019 δεν εξαρτάται μόνο η ασφαλιστική ικανότητα (παρά την παράταση που έχει ήδη δοθεί ή εκείνη που εξετάζεται να δοθεί), αλλά και η ασφαλιστική ενημερότητα όσων επαγγελματιών έχουν αφήσει οφειλές πέρσι.

  Επίσης, η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή πιστωτικών υπολοίπων για όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2019 σε σχέση με το 2018, γεγονός που θα επιδρούσε θετικά στο εισόδημα των δικαιούχων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ