Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 16:05

  Σταϊκούρας: "Το επιτόκιο λογικά θα είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση 10ετούς ομολόγου"

  Σταϊκούρας: Κάλεσμα στους δανειολήπτες να ενταχθούν στο σχέδιο «γέφυρα»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης στο πεδίο της έκδοσης ομολόγου", ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, αναφερόμενος στο ύψος των προσφορών, το επιτόκιο και στην ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Εκτίμησε, καθώς ακόμη δεν είχε διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, πως "το επιτόκιο λογικά θα είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση 10ετούς ομολόγου έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια".

  Αναφέρθηκε στην έγκριση  2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE. "Θα αξιοποιηθούν για πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει ή που θα αναλάβουμε" για την τόνωση της αγοράς εργασίας, επεσήμανε

  Για το πακέτο των μέτρων στήριξης επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός σε δύο επίπεδα το μακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης της οποίας "την έκταση και την ένταση δεν ξέρουμε" είπε, επαναλαμβάνοντας ότι κάθε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα.

  Για το προσωρινό μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ είπε πως το αν θα επεκταθεί εξαρτάται από την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Εξήγησε πως η συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο είναι πως μπορεί κάθε χώρα να δαπανήσει πόρους πάνω σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες όσο διαρκεί ο κορονοϊός. Δηλαδή στους άξονες των δαπανών για τη δημόσια υγεία, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την ενίσχυση των εργαζομένων και για την κοινωνική συνοχή.

  "Όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε θα πρέπει να έχει παροδικό χαρακτήρα και να συνδέεται με αυτούς τους πυλώνες" είπε. Ανάλογα λοιπόν με το πώς θα εξελιχθεί η κρίση και το πόσο θα διαρκέσει μπορεί να επεκταθεί κάποιο μέτρο, ανέφερε.

  Για τις μόνιμες μειώσεις φόρων επισήμανε ο υπουργός ότι όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης θα "επανέλθουμε στον σωστό δρόμο των μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών".

  Αύξηση αμυντικών δαπανών

  Μίλησε για 3 άξονες παρεμβάσεων: μείωση φόρων, μόνιμα και παροδικά, αύξηση δαπανών "για να στηρίξουμε την κοινωνία" και δαπάνες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. "Άρα έχουμε να κάνουμε με μία άσκηση που πρέπει να ισορροπήσουμε πολύ προσεκτικά στις τρεις αυτές προτεραιότητες και επιλογές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού".

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως είναι έτοιμο το υπουργείο να συνδράμει  για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης επανέλαβε πως η χώρα προετοιμάζεται σοβαρά με στόχο τα πρώτα χρήματα να έρθουν περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά "μέχρι τότε όμως καθίστε να δούμε και τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο", είπε.

  Επανέλαβε πως θα υπάρχει συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2021 στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και η τάση θα είναι να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα. Είπε πως δεν θα υπάρχουν φωνές, ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της  υγειονομικής κρίσης για να υπάρχει μία δημοσιονομική προσαρμογή. Πρόσθεσε ότι "σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε ακόμα εκτίμηση για την ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020" και γενικότερα "υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά μας που κάνουν πολύ δύσκολη την άσκηση της κατάρτισης του Προϋπολογισμού". Ανέφερε πως "θέλουμε όσο είναι εφικτό να είμαστε σοβαροί και ρεαλιστές στα μεγέθη τα οποία καταγράφουμε σε ένα κρατικό Προϋπολογισμό".

  Δ. Καδδά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ