Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Αυγ-2020 20:00

  "Έκρηξη" 28% στις μετατροπές συμβάσεων λόγω κορονο-κρίσης

  "Έκρηξη" 28% στις μετατροπές συμβάσεων λόγω κορονο-κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τάσεις "πανδημίας" έχουν λάβει οι μετατροπές συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το 7μηνο του τρέχοντος έτους λόγω της κορονο-κρίσης. Και αυτό γιατί αυξήθηκαν σε πλήθος σε σχέση με πέρσι, αλλά αυξήθηκε και το "ειδικό βάρος" τους σε σχέση με τις νέες θέσεις απασχόλησης.

  Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 αυξήθηκαν κατά 28% οι μετατροπές συμβάσεων (από πλήρη σε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Παράλληλα ανέρχονται φέτος στο 1/3 των νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ πέρσι ανέρχονταν μόλις στο 1/10. Αυτό σημαίνει πως οι μετατροπές συμβάσεων αποτελεί πλέον μία βασική (αν και όχι τη βασικότερη για την ώρα) τακτική για την αποφυγή απολύσεων.

  Συγκεκριμένα, φέτος, στο προαναφερθέν 7μηνο, οι μετατροπές συμβάσεων  ανήλθαν σε 38.270  έναντι 27.549 πέρσι. Συνεπώς, προκύπτει μία αύξηση  κατά 10.721 (ή 28%) από το 2019 στο 2020. Στο ίδιο 7μηνο του 2020, οι νέες θέσεις απασχόλησης ανήλθαν σε 111.305. Με άλλα λόγια, οι μετατροπές συμβάσεων ανήλθαν στο 34% του συνόλου των νέων θέσεων απασχόλησης.

  Έτσι, πέρα από τις 111.305 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020, "διασώθηκαν" μέσω της υποβάθμισης του τύπου της σύμβασης άλλες 38.270, σημειώνουν αναλυτές στο Capital.gr. Οι νέες θέσεις απασχόλησης στο 7μηνο του 2019 ανήλθαν σε 281.775. Συνεπώς, οι μετατροπές συμβάσεων την ίδια περίοδο ανήλθαν μόλις στο 9% του συνόλου των νέων θέσεων απασχόλησης.

  Με άλλα λόγια, μέσα σε έναν χρόνο τετραπλασιάστηκε το "ειδικό βάρος" των μετατροπών συμβάσεων εργασίας, καθώς από το περίπου 1/10 (9%) των νέων θέσεων εργασίας έφτασαν κοντά στο 1/3 (34%). Την ίδια ώρα, στο 7μηνο του 2020, οι νέες συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, "καλύπτουν" το 49,5% των νέων συμβάσεων απασχόλησης.

  Σημειώνεται πως η εκτίναξη των μετατροπών συμβάσεων στο εν λόγω διάστημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις δραματικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, συντελέστηκε σε συνθήκες που η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας  (από τον Μάρτιο έως τον Μάιο για το σύνολο των πληττομένων επιχειρήσεων και έπειτα για ορισμένους κλάδους) αλλά ένταξης στον μηχανισμό "συν-εργασία" (από τον περασμένο Ιούνιο).

  Όποια επιχείρηση έβγαζε σε αναστολή έναν εργαζόμενο, απαγορευόταν να μετατρέψει τη σύμβασή του, αλλά και να τον απολύσει για 45 (για τις αναστολές το Μάρτιο-Μάιο) ή 30 μέρες (για τις αναστολές από τον Ιούνιο και έπειτα) μετά τη λήξη της αναστολής.

  Επίσης, όποια επιχείρηση εντάξει έναν εργαζόμενό της στον μηχανισμό της "συν-εργασίας", απαγορεύεται, για όσο διάστημα διαρκεί η ένταξη αυτή, τόσο να τον απολύσει, όσο και να μετατρέψει τη σύμβασή του.

  *Διαβάστε ακόμα:

  -Αναστολές συμβάσεων: Όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους

  -"Συν-εργασία": Όλες οι αλλαγές και οι προθεσμίες για την επιδότηση εισφορών

  -Crash test για 450.000 θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ