Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 08:28

  Χρυσή ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

  Χρυσή ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μοναδική ευκαιρία για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και την Κεφαλαιαγορά, θα δώσουν οι πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια των 32 δισ. ευρώ που αναμένονται στη χώρα, με κατεύθυνση σε τομείς προτεραιότητας για την Κομισιόν, όπως είναι η πράσινη Οικονομία και η ψηφιοποίηση, αγγίζουν καίρια και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό του και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

  Το διάστημα του επόμενου εικοσαημέρου θα είναι κρίσιμο για την κατάρτιση της στρατηγικής της Ελλάδας για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, χθες έγινε η πρώτη σύσκεψη για το θέμα, με τα Υπουργεία να δεσμεύονται να υποβάλλουν στην αρμόδια πενταμελή Επιτροπή, μέχρι τις 24 Αυγούστου, τις προτάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθήσουν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις επενδύσεις υποδομών προς χρηματοδότηση, οι οποίες πρέπει να αφορούν σε έργα ώριμα. Η πενταμελής Επιτροπή θα αξιολογήσει και θα οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές/επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας προκειμένου να τις αποστείλει στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η τελική προθεσμία υποβολής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι το τέλος Απριλίου 2021, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να αποστείλει το σχέδιο το νωρίτερο ώστε να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι το 70% των 32 δισ. ευρώ θα πρέπει να δεσμευτεί μέχρι το 2022 και το υπόλοιπο 30% μέχρι το 2023.

  Η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει μια "χρυσή ευκαιρία" για τις τράπεζες και την Κεφαλαιαγορά. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν όχι μόνο να καλυφθούν οι απώλειες από την πανδημική κρίση, αλλά και να ενισχυθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας μακροπρόθεσμα. Η στήριξη των 32 δισ. ευρώ, περίπου στο 17% - 18% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι, με εκκίνηση από το φετινό τέταρτο τρίμηνο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μπορεί να αυξάνει κατά 4% του ΑΕΠ ετησίως τις δημόσιες επενδύσεις. Η επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 1,5% - 2,5% ετησίως για τα επόμενα χρόνια. 

  Σημειώνεται ότι τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τους πόρους που θα εισέλθουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027 και το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, θα φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που μπορούν να χρηματοδοτήσουν περίπου το 40% του ελληνικού ΑΕΠ στον ορίζοντα της προσεχούς επταετίας. 

  Ο τραπεζικός τομέας και η Κεφαλαιαγορά θα έχουν κομβικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά το Brexit και την τεράστια αποταμιευτική ρευστότητα που λιμνάζει στις χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε., θα απαιτηθεί μια λειτουργούσα Ένωση Κεφαλαιαγορών προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη της συσσωρευμένης αποταμιευτικής ρευστότητας. Το Recovery Fund θα ενεργοποιήσει για πρώτη φορά την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, καθιστώντας ελκυστική την ευρωζώνη στους διεθνείς επενδυτές. Αυτό θα γίνει λόγω των εκδόσεων ομολόγων στις οποίες θα προβούν η Ευρώπη και η Ευρωζώνη για να "σηκώσουν" τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, έχει καταρτίσει σχέδιο 20 προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς, με έμφαση στην παροχή φορολογικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη επένδυση, αντί της ευκαιριακής, στο χρηματιστήριο, στη δημιουργία νέων προϊόντων κ.λπ.       

  Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το τραπεζικό σύστημα και η κεφαλαιαγορά θα πρέπει να εκμεταλλευθούν όλες τις δυνατότητες για τον πλήρη μετασχηματισμό τους, με έμφαση ειδικά στον τομέα της ψηφιοποίησης και της πράσινης ανάπτυξης. Για τις τράπεζες, ο μετασχηματισμός αυτός είναι απολύτως αναγκαίος λόγω της χαμηλής κερδοφορίας τους, του υψηλού αποθέματος κόκκινων δανείων και του υψηλού, ακόμα, λειτουργικού τους κόστους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ