Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουλ-2020 08:37

  Έρχονται στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής τεχνολογίας

  Έρχονται στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής τεχνολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στη δημιουργία έως 13 Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Τεχνολογίας θα προχωρήσει από το επόμενο έτος η χώρα μας, συμμετέχοντας στο δίκτυο που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς χρηματοδοτικού προγράμματος "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027" (Digital Europe Programme 2021-2027) που εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ.

  Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κέντρων καινοτομίας (EDIHs), μη κερδοσκοπικού σκοπού, που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, αλλά και τον δημόσιο τομέα, στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

  Στόχος είναι, μέσω του Δικτύου των EDIHs, να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ΕΕ στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) καθώς και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

  Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, στον πυρήνα των Κόμβων Ψηφιακής Τεχνολογίας αναμένεται ότι θα είναι ένας ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας ή ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η σύμπραξη (κόμβος) θα πρέπει να περιλαμβάνει φορείς με εμπειρία σε ανάπτυξη επιχειρήσεων, καινοτομία στον δημόσιο τομέα και εκπαίδευση καθώς και άλλους φορείς, όπως καινοτομικές συστάδες επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, εμπορικά επιμελητήρια, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ενώσεις βιομηχανιών, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης κ.ο.κ.

  Υπηρεσίες μιας στάσης

  Σύμφωνα με το σκεπτικό του προγράμματος, οι Κόμβοι θα αποτελέσουν "καταστήματα μιας στάσης” για τις επιχειρήσεις και θα παρέχουν υπηρεσίες όπως:

  - Δοκιμή πριν από την επένδυση (Test before invest)

  - Δεξιότητες και κατάρτιση (Skills and training)

  -  Υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων (Support to find investments)

  - Οικοσύστημα Καινοτομίας και δυνατότητες δικτύωσης (Innovation ecosystem and networking opportunities)

  Η διαδικασία της επιλογής

  Τα EDIHs προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν (υπό τη μορφή επιχορήγησης για περίοδο 3 έως 7 ετών) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα κράτη μέλη. Η επιλογή των ελληνικών κόμβων θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία που θα πραγματοποιήσουν οι γενικές γραμματείες Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Έρευνας και Τεχνολογίας, Βιομηχανίας και Εργασίας. Όσοι επιλεγούν θα κληθούν να συμμετάσχουν στην αντίστοιχη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, με στόχο μέσα στην επόμενη χρονιά να υπάρχει τουλάχιστον ένας κόμβος σε κάθε χώρα της ΕΕ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου πολυετούς χρηματοδοτικού προγράμματος "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027" (Digital Europe Programme 2021-2027), οι όροι του οποίου, ο τρόπος εφαρμογής του και ο συνολικός του προϋπολογισμός θα εξειδικευτούν με την οριστικοποίηση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:48 11/05

  Γερμανία: Εντολή στην Facebook να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα χρηστών WhatsApp

  Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου ζητεί πανευρωπαϊκή ρύθμιση.

  12:41 11/05

  Η eBay διευρύνει τη διαχείριση πληρωμών της στην Ελλάδα

  Δημιουργεί μια απλοποιημένη εμπειρία για τους πελάτες της

  14:15 29/04

  Αποκτήστε εγκαίρως το κατάλληλο laptop ή tablet με όφελος 200€

  Για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και για τους φοιτητές μία υπολογιστική συσκευή, είτε πρόκειται για tablet είτε πρόκειται για φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή, αποτελεί πλέον...

  19:17 27/04

  #GrowYourBusiness - The Digital Sessions: Δωρεάν για όλους το 1ο online σεμινάριο για τη Ψηφιακή Παρουσία για επιχειρήσεις

  Διαθέσιμο για όλους στο YouTube κανάλι της COSMOTE το 1ο online σεμινάριο "Ψηφιακή Παρουσία για επιχειρήσεις" του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions

  22:42 25/04

  Η μυστηριώδης εταιρία που διαχειρίζεται κυβερνοχώρο του Πενταγώνου

  Ποια είναι η Global Resource Systems LLC που έφτασε να διαχειρίζεται μεγαλύτερο κομμάτι του κυβερνοχώρου από την China Telecom, την AT&T ή την Comcast.

  14:18 22/04

  Together We Can - Όλα όσα τεχνολογία και άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν μαζί

  Έχει χαρακτηριστεί ως η σύγχρονη θρησκεία, το νέο πετρέλαιο, ο νέος χρυσός.

  11:25 21/04

  Ρώσοι χάκερς υποστηρίζουν ότι απέσπασαν σχέδια των νέων προϊόντων της Apple

  Κυβερνοεπίθεση από την ομάδα REvil στο σύστημα της Quanta Computer.

  21:48 20/04

  Apple: Παρουσίασε τα νέα iMac και iPad με τον επεξεργαστή M1

  Η Apple παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο iPad Pro μαζί με μια νέα σειρά των iMacs τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τον πολυδιαφημισμένο επεξεργαστή M1, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  10:11 19/04

  Ένα βήμα πιο κοντά στο κβαντικό ίντερνετ με καινοτομία Ολλανδών ερευνητών

  Δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων.

  13:54 14/04

  Τα νέα Galaxy S21 5G κάνουν την κάθε ημέρα επική

  Με τη νέα σειρά smartphones της Samsung, Galaxy S21 Series μπορείτε να κάνετε την κάθε στιγμή σας επική και να την αποθανατίσετε ταυτόχρονα σε φωτογραφία αλλά και βίντεο.

  11:16 14/04

  Cosmote: Το 5G ήρθε, το 3G φεύγει

  Αυλαία μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας.