Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 20:02

  Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη των Tαμείων

  Συγκρατήθηκαν τα χρέη προς το δημόσιο λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σε δύο δόσεις θα καταβάλλει το κράτος το ποσό των 419 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή, λόγω της κορονο-κρίσης,  μεταξύ Μαρτίου - Μαΐου.

  Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, σύμφωνα με τις οποίες η 1η δόση ύψους 261 εκατ. ευρώ έχει ήδη εγκριθεί και θα καταβληθεί εντός των επομένων ημερών στα ταμεία.

  Αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές περίπου 936.000 μισθωτών, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο, στα πλαίσια των έκτακτων προσωρινών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

  Υπενθυμίζεται πως το κράτος, όχι μόνο ανέλαβε την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης 534 ευρώ για όσους βγήκαν σε αναστολή, αλλά ανάλαβε και την κάλυψη του 100% των εισφορών τους.

  Το μη μισθολογικό κόστος για τον Μάρτιο (αφορά το β΄ 15θημερο) ανήλθε σε 61 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Απρίλιο ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ.

  Το δίμηνο αυτό των εισφορών θα εξοφλήσει έως το τέλος του τρέχοντος μηνός το κράτος. Τις εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων του Μαΐου (περίπου 526.000), ύψους 158 εκατ. ευρώ, θα τις εξοφλήσει το κράτος από τον επόμενο μήνα και μετά. 

  Η διαδικασία αυτή της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης των Ταμείων  θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς οι  επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και της εστίασης μπορούν  (σ.σ. η προθεσμία λήγει στις 27/7) να θέσουν σε αναστολή εργαζομένους και τον Ιούνιο.

  Τον Ιούλιο μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργαζομένους τους μόνο οι πληττόμενες επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

  Τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργαζομένους μόνο οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

  Σε κάθε περίπτωση, το "κλειδωμένο", από πλευράς χρηματοδότησης, "πακέτο" των 419 εκατ. ευρώ, θα τονώσει τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της κορονο-κρίσης, πλήττονται δραματικά, οδηγώντας σε ταμειακό έλλειμμα το Μάιο ύψους 600 εκατ. ευρώ.

  Αν και η κατάσταση του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού υπερ-φορέα βελτιώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Ιούνιο, απέχει μακριά από τον ισοσκελισμό του, ενώ ήδη έχει αντληθεί 1,1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σε ύψος ρεκόρ τα χρέη στα Ταμεία παρά τις παρατάσεις εισφορών για τους πληττόμενους

  * Νέα στρατηγική για τους οφειλέτες των Ταμείων

  * Στα 530 ευρώ ο μέσος μικτός μισθός όσων βγήκαν σε αναστολή εν μέσω πανδημίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ