Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 09:36

  Πότε βλέπουν οι Γερμανοί ανάκαμψη της Ελλάδας

  Πότε βλέπουν οι Γερμανοί ανάκαμψη της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Περισσότερο χρόνο απ’ ότι χρειάζονται άλλες χώρες απαιτείται για να ανακάμψει η Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν τα διμερή βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια της Γερμανίας στις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούνται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (AHK World Business Outlook). 

  Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πιο αισιόδοξες (65% αναμένουν ανάκαμψη τα έτη 2020 - 2021) σε αντίθεση με αυτές στη Νότια/Κεντρική Αμερική οι οποίες με ποσοστό 55% προβλέπουν έξοδο από την κρίση το 2022. Στην Ελλάδα οι γερμανικές επιχειρήσεις προβλέπουν έξοδο από την κρίση το 2021 σε ποσοστό 63% ενώ το 35% βλέπει ανάκαμψη το 2022. 

  Πώς όμως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κρίση οι γερμανικές επιχειρήσεις στις αγορές που δραστηριοποιούνται; Δύο στις 10 εξετάζουν, μεταξύ άλλων μέτρων, επαναπατρισμό των εγκαταστάσεων τους στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Το 62% δηλώνει ότι θα παραμείνει στην ίδια χώρα, ενώ το 21% διερευνά χώρες της ΕΕ. 

  Το 43% ανέφερε στην έρευνα πως θα προβεί αναγκαστικά σε μείωση του προσωπικού, έναντι 35% που ήταν το ποσοστό σε αντίστοιχη έρευνα που έτρεξε στις αρχές Απριλίου.

  Η έρευνα που έτρεξε τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο έδειξε ότι οξύτερο πρόβλημα είναι η μείωση της ζήτησης, που αυξάνεται σύμφωνα με το 59% των επιχειρήσεων στην έρευνα του Ιουνίου έναντι 57% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο. Σταθερά το 47% (τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο) μιλά για μείωση επενδύσεων ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν προβλήματα ρευστότητας (33% τον Απρίλιο και 31% τον Ιούνιο).

  Συνολικά, το ποσοστό των γερμανικών εταιρειών που αξιολογούν αρνητικά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και εκτιμούν πτώση που κύκλου εργασιών τους ανέρχεται σε 83% έναντι 79% σε προηγούμενη έρευνα που έλαβε χώρα τον Απρίλιο. Σημαντικό ποσοστό της τάξης του 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πτώση αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 50%. Μείωση άνω του 50% αναφέρει το 15%, μείωση από 25% έως 50% αναφέρει το 26% ενώ υπάρχει κι ένα αξιόλογο ποσοστό 26% που δεν περιμένει μεταβολή του κύκλου εργασιών. 

  Ειδικότερα αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δήλωσαν πως οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 80%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ