Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 12:10

  Barclays: Η Ελλάδα στις καλύτερα χρηματοδοτούμενες χώρες της ευρωζώνης εν μέσω κρίσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική τους θέση έως τώρα, έχοντας καλύψει σημαντικό μέρος των χρηματοδοτικών τους αναγκών για αυτό το δύσκολο, λόγω του σοκ της πανδημίας, έτος, όπως σημειώνει η Barclays. 

  Ωστόσο κάποιες χώρες ξεχωρίζουν καθώς ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020 και εν μέσω κρίσης, έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

  Δεδομένου ότι ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει φέτος συνολικά να αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ, με τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αντληθεί από τις τρεις εκδόσεις του 15ετούς, του 7ετούς και του 10ετούς ομολόγου, έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης εκδοτικής του δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, στο β' εξάμηνο υπολογίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει μέσω εκδόσεων ομολόγων άλλα 3 δισ. ευρώ.

  jklnmj

  Για το σύνολο της ευρωζώνης, η Barclays εκτιμά πως οι ακαθάριστες εκδόσεις χρέους θα φτάσουν το 1,3 τρισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψή της για μόλις κάτω από 900 δισ. ευρώ, πριν από την έναρξη της κρίσης COVID-19. Παρ 'όλα αυτά, οι εκδότες έχουν σε μέσο όρο ολοκληρώσει περίπου το 60% της προγραμματισμένης δραστηριότητάς τους, λόγω των μεγάλων κοινοπρακτικών εκδόσεων στο α’ εξάμηνο (τόσο λόγω της "παραδοσιακής" περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου όπου συνήθως πραγματοποιούνται πολλές εκδόσεις χρέους, όσο και λόγω των αναγκών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 από τον Μάρτιο και μετά). 

  Η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι καθαρές εκδόσεις χρέους στο σύνολο της ευρωζώνης το 2020 θα κινηθούν στα 580 δισ. ευρώ και απομένουν μόνο 180 δισ. ευρώ. Ωστόσο σημειώνει πως, ενώ η εικόνα χρηματοδότησης για το β’ εξάμηνο δεν είναι τόσο αβέβαιη όσο τον Μάρτιο / Απρίλιο (με μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με τα σχέδια χρηματοδότησης), δεν αποκλείονται περαιτέρω αναθεωρήσεις της εκδοτικής δραστηριότητας κάποιων χωρών αργότερα μέσα στο έτος.

  Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων επίσης υπήρξαν ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των χωρών φέτος, και η Barclays προβλέπει πως συνολικά οι καθαρές εκδόσεις εντόκων στην ευρωζώνη θα κινηθούν στα 380 δισ. ευρώ, με περίπου 150 δισ. ευρώ να απομένουν. 

  Οι "καλύτεροι" εκδότες

  Σε επίπεδο χωρών, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα ξεχωρίζουν καθώς είναι οι χώρες οι οποίες έχουν την καλύτερη χρηματοδοτική θέση αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από το 70% της προβλεπόμενης ακαθάριστης εκδοτικής τους δραστηριότητα για το έτος. Αυτοί οι εκδότες, όπως τονίζει η Barclays, έχουν ήδη προχωρήσει σε αρκετές κοινοπρακτικές εκδόσεις ήδη φέτος, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 δισ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, η Ισπανία ξεχωρίζει, έχοντας ήδη προχωρήσει σε πέντε κοινοπρακτικές εκδόσεις για να συγκεντρώσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ. 

  kn,,

  Αντίθετα, οι εκδότες που εμφανίζονται σχετικά λιγότερο καλά χρηματοδοτούμενοι είναι γενικά περισσότερο εξαρτημένοι από τακτικές εκδόσεις ομολόγων παρά από κοινοπρακτικές συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία η οποία έχει ολοκληρώσει περίπου το 43% της συνολικής εκδοτικής της δραστηριότητας για το έτος, η Ολλανδία  (περίπου 48%) και η Γαλλία (περίπου 59%).

  Buy για τα ομόλογα τις περιφέρειας

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης, η Barclays επισημαίνει πως τα spreads, ειδικά των χωρών της περιφέρειας, διευρύνθηκαν έντονα στην αρχή της κρίσης, προτού συρρικνωθούν σημαντικά χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ με το νέο έκτακτο QE. Εάν δεν υπήρχε το PEPP, όπως σημειώνει, τα spreads θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. 

  Για το υπόλοιπο του έτους, εάν δεν υπάρξει ένα νέο σοκ, τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία έναντι των spreads των χωρών του πυρήνα της τα οποία δεν εκτιμά ότι είναι ελκυστικά. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ