Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 17:12

  Μορατόρια πληρωμών 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

  Μορατόρια πληρωμών 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μορατόρια πληρωμών που έφτασαν τα 500 δισ. ευρώ, έδωσαν οι τράπεζες της ευρωζώνης για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, οι αναστολές πληρωμών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν φτάσει τα 18 δισ. ευρώ.

  Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, στατιστικά στοιχεία για τα οποία έλαβαν γνώση οι τράπεζες, δείχνουν ότι τα ποσά δανείων που έχουν λάβει αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. ευρώ αφορούν σε νοικοκυριά και τα 300 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Πρόκειται για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και 17.000 επιχειρήσεις. 

  Στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μορατόρια πληρωμών με τους δανειολήπτες, ύψους 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και τα 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

  Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε την απόφαση των τραπεζών – μελών της να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την πανδημική κρίση, και να χορηγήσουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

  Ειδικότερα, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020. 

  Οι τράπεζες στην Ελλάδα είχαν κινηθεί προς την κατεύθυνση στήριξης των δανειοληπτών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες πριν ακόμη η κυβέρνηση ανακοινώσει την δέσμη των δικών της μέτρων στήριξης. Η πρώτη σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε γίνει στις 17 Μαρτίου. Όπως αναφερόταν σε αυτή, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, οι τράπεζες θα προχωρούσαν σε διευκολύνσεις των πελατών τους προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αρνητικής συγκυρίας.

  Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες ευελιξίες στο τραπεζικό σύστημα από τις εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που περιλάμβαναν   αναστολή  καταβολής των δόσεων  κεφαλαίου (χρεωλύσια)  που οφείλονται από την ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων μέχρι, τουλάχιστον, τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η διευκόλυνση αφορούσε σε νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

  Οι παραπάνω δανειολήπτες μπορούσαν να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.  Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

  Δύο μέρες μετά, στις 19 Μαρτίου, τα μέτρα στήριξης των τραπεζών επεκτάθηκαν και στα νοικοκυριά, που επλήγησαν άμεσα λόγω αναστολής λειτουργίας των  επιχειρήσεων στους κλάδους δραστηριοτήτων που καθόριζε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ανακοίνωσαν την αναστολή πληρωμής δόσεων για τρεις μήνες σε φυσικά πρόσωπα που έχουν δάνεια και ανήκουν στην κατηγορία πολιτών – δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το μέτρο αφορούσε σε δάνεια ενήμερα, ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλούσε τους υπόλοιπους δανειολήπτες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. 

  Μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι δόσεις δανείων που είχαν λάβει μορατόριουμ πληρωμών, είχαν φτάσει τα 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα ποσά  αναμενόταν να αυξηθούν, καθώς αρκετοί δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) δεν είχαν κάνει ακόμη χρήση του μέτρου, περιμένοντας την εξέλιξη τόσο της πανδημίας, όσο και των λοιπών μέτρων στήριξης που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση. 

  Στην πράξη, μόνο 1 στους 3 δανειολήπτες που θα μπορούσε να κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων, έχει ζητήσει την αναστολή. Όπως ανέφεραν τραπεζίτες στο Capital.gr, παρά την κρίση,  πολύ μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών συνέχισαν να θέλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΤτΕ: Πώς επηρεάζει η πανδημία τις τράπεζες

  * Τα αποτελέσματα του "τεστ κορονοϊού" για τις τράπεζες βγάζει ο SSM, κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ