Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 11:34

  Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό - Παράταση για την Επιστρεπτέα II

  Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό - Παράταση για την Επιστρεπτέα II
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο "τουριστικό πακέτο", εάν χρειαστεί, άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

  Επίσης ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που λήγει σήμερα. Και τούτο καθώς όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον από 20.000 επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεών τους μέχρι σήμερα. Στο μέτρο όπως ανέφερε έχουν ενταχθεί 96.000 επιχειρήσεις. Επίσης είπε πως μαζί με τον 3ο κύκλο θα διατεθούν 3 δισ. ευρώ.

  Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δεσμευτεί για το τι θα γίνει μετά με την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και λέγοντας ότι το ότι αυτό που έχει πρώτα σημασία είναι η εισήγηση που το Υπουργείο θα κάνει, ενώ οι αποφάσεις σε δημοσιονομικό πεδίο θα ληφθούν στη συνέχεια με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

  Επανέλαβε ωστόσο ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές. "Όταν είμαστε έτοιμοι θα τοποθετηθούμε επίσημα" επισήμανε.

  Δεν επιβεβαίωσε επίσης για το αν θα δοθεί νέα παράταση το περιθώριο υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

  Για τον οδικό χάρτη νέων μειώσεων φόρων και εισφορών είπε πως το προηγούμενο τον Μάιο "θα μειώναμε τους φόρους αν δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση". Ωστόσο, εξήγησε, πλέον ο σχεδιασμός αυτός μεταφέρεται για το 2021, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες. Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει μείωση φόρων στο νέο σχέδιο ανάπτυξης. 

  Περιόρισε ωστόσο τις φετινές προσδοκίες επιβεβαιώνοντας ότι τα λεφτά από τις τα μέτρα στήριξης ΕΕ που έχουν ήδη αποφασιστεί θα αργήσουν να έρθουν, λέγοντας πως οι χρηματοδοτήσεις της Κομισιόν για το σχέδιο SURE πλέον μπορούν να έρθουν από το Σεπτέμβριο και μετά.

  Επίσης ανέφερε πως από το 2021 θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμα τα χρήματα του νέου σχεδίου ανάκαμψης που επιχειρείται να συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο.

  Διαβάστε ακόμη:

  Ευρωκοινοβούλιο: Tο πολύ 3 δισ. το 2021 στο πιο καλό σενάριο του σχεδίου ανάκαμψης - Το φθινόπωρο λεφτά από το SURE


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ