Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 12:09

  Crash test στο νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού από τράπεζες - Θεσμούς

  Crash test στο νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού από τράπεζες - Θεσμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τον νέο πτωχευτικό νόμο και το πρόγραμμα – γέφυρα για την επιδότηση των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, θα συζητήσουν σήμερα οι Θεσμοί με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών σε τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 5.30 το απόγευμα. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται ενόψει του μεγάλου εξ αποστάσεως "ραντεβού" σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με επίκεντρο την έβδομη έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

  Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση, ενώ οδεύει στην τελική ευθεία διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς χωρίς να υπάρχει σύγκλιση θέσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει γράψει το Capital.gr, η ψήφιση του νέου πτωχευτικού αποσυνδέεται από την ψήφιση του προγράμματος – γέφυρα, το οποίο θα κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ισχύει από την 1η Αυγούστου όταν θα έχει λήξει (στις 31 Ιουλίου) και η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νόμο 4605/2019.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση υπολογίζει να φέρει τον νέο πτωχευτικό νόμο προς διαβούλευση σε δύο εβδομάδες και στις 24 Αυγούστου το νομοσχέδιο να μπει προς συζήτηση στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τρεις είναι οι σκόπελοι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για να κλείσει ο νέος πτωχευτικός νόμος: κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευσάντων, κριτήρια με τα οποία θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία και πλήρης απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

  Στο σημερινό "ραντεβού" τραπεζών – Θεσμών, οι τράπεζες θα θέσουν τις ενστάσεις τους στο προσχέδιο του πτωχευτικού, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση, η διαδικασία της πτώχευσης με τον νέο νόμο, δεν θα πρέπει να σταματά τις νομικές ενέργειες από πλευράς πιστωτών. Ακόμη και στην περίπτωση της δημιουργίας φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των δανειοληπτών που θα πτωχεύουν, οι τράπεζες επιμένουν ότι θα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά οι νομικές ενέργειες, μέχρι τον πλειστηριασμό, και το Δημόσιο να μπαίνει ως τρίτος στη διαδικασία του πλειστηριασμού και να αποκτά εκεί το ακίνητο.

  Σημειώνεται ότι το θέμα του φορέα δεν απασχολεί άμεσα τις τράπεζες, αρκεί αυτός να μην επηρεάζει τις νομικές διαδικασίες για τις ανακτήσεις οφειλών. Το θέμα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς που θα ακολουθήσει την εβδομάδα που έρχεται.

  Το μείζον για τις τράπεζες με τον νέο πτωχευτικό είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του νόμου Κατσέλη. Ζητούν, έτσι, ο νέος νόμος να κλείνει κάθε χαραμάδα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να διασφαλίζει την κουλτούρα πληρωμών. 

  Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν βασική ένσταση στον χρόνο πλήρους απαλλαγής από το χρέος για τον οφειλέτη που θα κηρύξει πτώχευση. Η κυβέρνηση έχει προτείνει η απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος να γίνεται αυτόματα με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του και σε 1 χρόνο από την κήρυξη της πτώχευσης, αυτός να μπορεί να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα. Οι τράπεζες είχαν αντιπροτείνει διάστημα 5ετίας (μέχρι τόσο προβλέπει και η κοινοτική οδηγία 1023) και η τελική συζήτηση γίνεται για διάστημα 2 – 3 ετών. Οι τράπεζες ζητούν, ωστόσο, μέχρι ο οφειλέτης να επανέλθει ξανά στην οικονομική δραστηριότητα και στο διάστημα που θα παραμένει υπό "επιτήρηση", εφόσον έχει εισοδήματα, πέραν των αναγκαίων για την κάλυψη των εύλογων δαπανών, να καταβάλλει στους πιστωτές του για την κάλυψη τυχόν υπολειπόμενου χρέους (μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του). 

  Στη σημερινή συνάντηση των τραπεζών με τους Θεσμούς θα συζητηθεί και το πρόγραμμα – "γέφυρα" για την επιδότηση δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Οι όροι του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν μεταξύ κυβέρνησης – Θεσμών. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι απόλυτα σύμφωνες με την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς η κρατική επιδότηση των δανείων αυτών για τρία τρίμηνα, διασφαλίζει μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου 2021, όχι μόνο τους δανειολήπτες και την πρώτη κατοικία τους, αλλά και την ομαλή αποπληρωμή δανείων που σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν κόκκινα. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να καλύψει περίπου 300.000 δανειολήπτες (με δάνεια εξυπηρετούμενα, μη εξυπηρετούμενα και σε ρύθμιση), ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από 90% της μηνιαίας δόσης και θα βαίνει φθίνουσα μέχρι το 30%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ