Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 08:18

  Αυξάνεται η διαφάνεια για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο

  Αυξάνεται η διαφάνεια για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Την πραγματική ταχύτητα των συνδέσεων τους στο διαδίκτυο θα μπορούν να γνωρίζουν στο άμεσο μέλλον οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για την ενημέρωση των συμβάσεων των συνδρομητών με τις τιμές ταχυτήτων.

  Μάλιστα, οι ταχύτητες που θα αναγράφουν οι συμβάσεις θα είναι και δεσμευτικές για τους παρόχους καθώς θα προβλέπονται και επανορθώσεις/αποζημιώσεις προς τους συνδρομητές σε περίπτωση απόκλισης.

  Οι διατάξεις αυτές επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ έως τις 5 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, η προθεσμία αυτή αναμένεται να παραταθεί. Η νέα ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ανοιχτού Διαδικτύου, οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώνουν τους τελικούς χρήστες, όχι μόνο για την ονομαστική ταχύτητα, που προέρχεται από τις τεχνικές προδιαγραφές της τεχνολογίας σύνδεσης, αλλά και για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες, που εξαρτώνται από παράγοντες όπως η γεωγραφική περιοχή και η κατάσταση του δικτύου. Ειδικότερα, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για την ελάχιστη, μέγιστη και μέση ταχύτητα της σύνδεσής τους, με ένα "εύλογο” περιθώριο σφάλματος.

  Σύμφωνα με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2019-2020, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΤ, οι πραγματικές ταχύτητες είναι και το βασικό σημείο που διαπιστώνεται ανεπάρκεια στη διαφάνεια και την ενημέρωση των τελικών χρηστών, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται σε θέματα όπως οι πρακτικές διαχείρισης κίνησης και περιορισμού όγκων δεδομένων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον για όλες τις πρακτικές διαχείρισης κίνησης γίνεται ενημέρωση των συνδρομητών στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών (ή στις σχετικές ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοικτό Διαδίκτυο, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των όρων παροχής/χρήσης).

  "Ανεπάρκειες παρατηρούνται ακόμα στην ενημέρωση των συνδρομητών για τις ταχύτητες, γεγονός που διαπιστώθηκε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΕΤΤ σε σημεία πώλησης”, αναφέρεται στην Έκθεση. Το διάστημα Ιουλίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020 η ΕΕΤΤ διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε καταστήματα για τη διαπίστωση του βαθμού ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ταχύτητες. Σε σύνολο 21 ελέγχων σε καταστήματα, μόνο σε 8 καταστήματα (38%) υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης των συνδρομητών μέσω πληροφοριακού συστήματος.

  Σε 6 από τις 8 περιπτώσεις, η ενημέρωση αφορούσε μόνο τεχνολογία VDSL ή και FTTH και όχι τις συνδέσεις ΑDSL που αναφέρουν ταχύτητες "έως 24 Mbps” και οι οποίες παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη διακύμανση στις πραγματικές ταχύτητες downloading/uploading. Σε όλες τις περιπτώσεις το πληροφοριακό σύστημα δεν ήταν δημόσια προσβάσιμο.

  Οι μετρήσεις της ΕΕΤΤ

  Στην Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου καταγράφεται και αύξηση της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, που αποδίδεται στην αύξηση χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx).

  Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχει και μεγαλύτερη διακύμανση στις ταχύτητες σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει αύξηση χρήσης συνδέσεων νέας γενιάς, ενώ από την άλλη πολλοί συνδρομητές παραμένουν σε χαμηλές ταχύτητες.

  Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ η μέση τιμή στην ροή καθόδου (downloading) για το 2019 διαμορφώθηκε σε 20 Mbps έναντι 16,3 Mbps το 2018 και η μέση τιμή στη ροή ανόδου (uploading) στα 3,6 Mbps έναντι 2,4 Mbps. Την ίδια στιγμή, η μεσαία τιμή στην ροή καθόδου διαμορφώθηκε στα 11,17 Mbps το 2019, και η μεσαία τιμή στη ροή ανόδου στα 0,82 Μbps.

  Άντεξαν τα δίκτυα στην καραντίνα

  Στην Έκθεσης καταγράφεται η ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα δίκτυα στην αύξηση της κίνησης δεδομένων κατά το διάστημα του lockdown, όπου αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου, τόσο για τις καθημερινές εργασίες, αλλά κυρίως για ψυχαγωγία, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

  Από την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων προέκυψε ότι σημειώθηκε μικρή πτώση της απόδοσης (10,53% μείωση της ταχύτητας λήψης, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις μετρήσεις στην πλατφόρμα speedtest.net), με κορύφωση κατά το διάστημα 16-29 Μαρτίου 2020, η οποία αντιμετωπίστηκε (όπου κρίθηκε απαραίτητο) με αύξηση της χωρητικότητας, χωρίς την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων διαχείρισης της κίνησης.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ