Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιουλ-2020 16:07

  Νέα στρατηγική για τους οφειλέτες των Ταμείων

  Νέα στρατηγική για τους οφειλέτες των Ταμείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σε τρεις άξονες θα κινηθούν τα Ταμεία τούς επόμενους δύο μήνες προκειμένου να "συμμορφώσουν" όσους επιχειρηματίες είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στο στόχαστρο του φορέα ο οποίος είναι αρμόδιος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών εργοδοτών και μη μισθωτών, δηλαδή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα βρεθούν άμεσα οι μη πληττόμενοι (λόγω κορονοϊού) στρατηγικοί κακοπληρωτές των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι, αν και δεν ανήκουν σε πληττόμενο −λόγω κορονοϊού− κλάδο, συστηματικά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία.

  Αντίθετα, όσοι επιχειρηματίες δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, αλλά πρόσκαιρα, δηλαδή τους τελευταίους 3-4 μήνες, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία, δεν θα δεχτούν καμία πίεση από το ΚΕΑΟ, τουλάχιστον έως την 31η Αυγούστου, παρότι τυπικά αυτοί δεν προστατεύονται από τη διάταξη περί αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως τότε.

  Η διάταξη αυτή, περί αναστολής εκτέλεσης κατασχέσεων, αφορά κανονικά τους πληττόμενους επιχειρηματίες, είτε αυτοί είναι συστηματικοί κακοπληρωτές είτε όχι, και έτσι έως τις 31 Αυγούστου δεν θα υποστούν κανένα αναγκαστικό μέτρο είσπραξης των οφειλών προς τα Ταμεία.

  Η νέα "γραμμή"

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως η "γραμμή" με την οποία θα αντιμετωπίσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΚΕΑΟ τούς οφειλέτες των Ταμείων θα βασιστεί στην αντίληψη σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα κορονο-κρίση στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει μαζικά "πληττόμενους" επιχειρηματίες, "με την ευρεία έννοια", ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς δεν ανήκουν στους κλάδους που χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση "πληττόμενοι" (ΚΑΔ). Έτσι, το εύρος όσων θεωρούνται από το ΚΕΑΟ ότι επλήγησαν από την τρέχουσα κρίση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο το οποίο προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τις οποίες πέρασε η κυβέρνηση το περασμένο τρίμηνο.

  Δεν καλύπτονται, όμως, από τα οφέλη της "ομπρέλας" των "υπό την ευρεία έννοια πληττόμενων" κλάδων επιχειρήσεις οι οποίες, αποδεδειγμένα, όχι μόνο δεν επλήγησαν από την κρίση (και, έτσι, δεν εντάχθηκαν στις σχετικές λίστες των ΚΑΔ), αλλά αύξησαν και τα έσοδά τους (π.χ. σούπερ-μάρκετ).

  Σε περίπτωση που μια τέτοια επιχείρηση αθέτησε τους περασμένους μήνες ή αθετήσει μελλοντικά τις υποχρεώσεις της προς τα Ταμεία, θα αντιμετωπίσει άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή θα λάβει ειδοποιήσεις από το ΚΕΑΟ με στόχο τη "συμμόρφωσή" της και, αν δεν "συμμορφωθεί", το ΚΕΑΟ θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

  Ακόμα πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα απέναντι σε εκείνους τους επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων, έως τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν από τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων κατά την πανδημίας, ως "στρατηγικοί" ή "συστηματικοί κακοπληρωτές" και δεν ανήκουν στους καθορισμένους πληττόμενους κλάδους. Αυτοί θα υποστούν άμεσα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, εφόσον δεν εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

  Κατά τα άλλα, όλοι οι επιχειρηματίες, είτε είναι "συστηματικοί κακοπληρωτές" είτε όχι, εφόσον ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, δεν θα υποστούν κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών έως και την 31η Αυγούστου, όπως προβλέπει σχετική διάταξη την οποία έχει περάσει η κυβέρνηση. Μετά το πέρας, όμως, αυτής της προθεσμίας, και αν δεν υπάρξει καμία εκ νέου παράταση, π.χ., έως 31 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με ορισμένα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν στο υπ. Εργασίας), θα πρέπει οι εν λόγω οφειλέτες να ρυθμίσουν τα ασφαλιστικά χρέη, προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις στην κινητή ή ακίνητη περιουσία τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ