Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 16:00

  "Τεστ κορονοϊού" από τον SSM στις τράπεζες

  "Τεστ κορονοϊού" από τον SSM στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Οι νέες χρηματοδοτήσεις στην οικονομία θα μπουν στο "μικροσκόπιο" του SSM τις επόμενες μέρες, όταν ο επόπτης θα έχει επαφές με τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της "ανάλυσης ευπάθειας" των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργεί. Πρόκειται για το "τεστ κορονοϊού", το οποίο είχε αποκαλύψει το Capital.gr  και τα αποτελέσματά του θα δημοσιευτούν μέσα στον Ιούλιο. Υποκαθιστώντας, τρόπον τινά, τα stress tests, που δεν διεξήχθησαν φέτος, με "τεστ κορονοϊού" ΕΚΤ/SSM "θερμομετρούν" συνεχώς την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. 

  Και αυτό διότι, παράλληλα με την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων στην oικονομία, το ζητούμενο της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφούν τις ζημίες από την πανδημική κρίση, αποφεύγοντας να σωρεύσουν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα ήδη υπάρχοντα. Μάλιστα, για τις ελληνικές τράπεζες, όχι μόνο πρέπει να συγκρατηθεί η δημιουργία νέων επισφαλειών, αλλά να συνεχιστούν κανονικά, και επιταχυνόμενα, τα σχέδια για τη δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων που "πάγωσε" ο κορονοϊός. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο αυτό, μετά τη Eurobank, που μπήκε με τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις του χαρτοφυλακίου Cairo στον "Ηρακλή", η Alpha Bank έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία για την τιτλοποίηση Galaxy και αναμένεται να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερoμένους.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπολογίσει στα 7-11 δισ. ευρώ τα νέα NPLs που θα αφήσει πίσω της η κρίση της COVID-19. Προβλέπουν, δηλαδή, αύξηση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τα 79 δισ. ευρώ, με κρίσιμη παράμετρο την πορεία του τουρισμού, που θα διαμορφώσει και την τελική προοπτική των NPLs.

  Παρακολουθώντας στενά τα πρώτα δείγματα από την πορεία των κρατήσεων, τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα δώσουν σαφή εικόνα την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι τράπεζες "σφυγμομετρούν" καθημερινά τη γενική ροή των πληρωμών δόσεων δανείων και τη ζήτηση για μορατόρια πληρωμών. Ήδη πριν από το lockdown οι τράπεζες ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ανέστειλαν τις αποπληρωμές κεφαλαίου των επιχειρηματικών δανείων για τουλάχιστον 6 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 (το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια ιδιωτών). Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες παρείχαν έμμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις (και ιδιώτες). Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 έκαναν αίτηση αναστολής καταβολής κεφαλαιακών δόσεων συνολικά 239.098 επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από αυτές, έγιναν δεκτές οι 179.621, δηλαδή κάτι περισσότερο από 75%. Τα ποσά των αναστολών κινούνται στα 15 δισ. ευρώ. Εκτός από τις αναστολές πληρωμών, οι τράπεζες συνέχισαν και τις ρυθμίσεις δανείων (από το β’ εξάμηνο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές 80.000 δανειοληπτών που αντιπροσωπεύουν δάνεια 10 δισ. ευρώ). Αναστολές και ρυθμίσεις οφειλών, που διενεργήθηκαν σωρευτικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανακούφισαν πάνω από 260.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οδηγώντας σε έμμεση χορήγηση ρευστότητας προς την οικονομία της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ