Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 11:10

  Δυνατό "χαστούκι" για τα τουριστικά έσοδα το ταξιδιωτικό μπλόκο  στις ΗΠΑ

  Δυνατό "χαστούκι" για τα τουριστικά έσοδα το ταξιδιωτικό μπλόκο  στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη καθυστέρηση του ανοίγματος των ευρωπαϊκών συνόρων για μια από τις βασικότερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό, τις ΗΠΑ, την ώρα που ετοιμαζόταν η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου.

  Εκτός από τις ΗΠΑ, η παράταση για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης και του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και τη Βραζιλία, ακόμη δύο σημαντικές "πηγές" εσόδων για το τουριστικό καλάθι.

  Χθες Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών επί της λίστας με τις χώρες που θα ξεκινήσει εκ νέου η αεροπορική σύνδεση με την ΕΕ, στην οποία επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει το σενάριο ορισμένες χώρες να δώσουν νέα παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης μέχρι τις 15 Ιουλίου, μια πρόταση με την οποία η ελληνική πλευρά δεν δείχνει να συμφωνεί.

  Σημειώνεται πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν 1,2 εκατ. Αμερικανοί επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά, με τις ΗΠΑ να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη "δεξαμενή" εσόδων.

  Αγωνία για τα έσοδα

  Σε περίπτωση που διατηρηθεί το "μπλόκο" στη σύνδεση της ΕΕ με τρίτες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, αναμένεται ένα ακόμη δυνατό "χτύπημα" για τα τουριστικά έσοδα, δεδομένου πως εκτός από τις παραδοσιακές αγορές της δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), Ρωσία και ΗΠΑ έχουν τους καλύτερους δείκτες μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης και μεγέθους αγοράς.

  Φέτος δεν αναμένονται σύμφωνα με την τουριστική αγορά να εισρεύσουν πάνω από πέντε δισ. ευρώ στο τουριστικό "καλάθι".

  Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ. Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις και με βάση την αυξητική πορεία που κατέγραφαν οι προκρατήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αναμένονταν από τον τουρισμό πάνω από 20 δισ. ευρώ.

  Άγνωστο παραμένει ακόμη και πότε θα ξεκινήσει η σύνδεση με τη Μεγάλη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το 2019 το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 63% στο Q3. Καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.  Για φέτος το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ